OT FORUM

Με σημαντικές ειδήσεις ξεκίνησε χθες η πρώτη ημέρα του ΟΤ FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+» με τους ομιλητές – εκπροσώπους της επιχειρηματικής, της οικονομικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και κυβερνητικά στελέχη να ανοίγουν την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Οι απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του ot.gr  οι προσκεκλημένοι του ΟΤ FORUM, αναπαρήχθησαν από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ σας διαβεβαιώνω ότι αρκετή ειδησεογραφία θα παραχθεί και σήμερα δεύτερη ημέρα.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος

Πέρα όμως από τις ειδήσεις που έδωσαν οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και τα στελέχη μεγάλων ομίλων, πίσω από τις τοποθετήσεις τους υπάρχουν αρκετά μηνύματα αλλά και μπόλικο παρασκήνιο των όσων εξελίσσονται την περίοδο αυτή στην εγχώρια επιχειρηματική και πολιτική αλλά και στη διεθνή σκηνή.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η συνέντευξη που έδωσε χθες στον σύμβουλο έκδοσης του ot.gr Νίκο Φιλιππίδη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος ήταν – να πω την αμαρτία μου … – από τις πιο ενδιαφέρουσες. Και για τον τρόπο με τον οποίο σκιαγράφησε την διεθνή σκηνή – που την γνωρίζει εξαιρετικά, αφού το 70% – 80% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιείται έξω! – αλλά και για τις επισημάνσεις του στα εγχώρια πολιτικά πράγματα.

Μήνυμα για τις Βρυξέλλες

Η απαξιωτική αναφορά του κ. Μυτιληναίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση – γνωρίζω πως αποτελεί κοινό τόπο πολλών εγχώριων πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων – περί της παρακμής της είναι καίρια. Είπε μεταξύ των άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανακαλυφθεί απαρχής από μηδενική βάση» πως  «αυτό το μοντέλο πρέπει να τελειώνει» και ότι  «οι ηγέτες μας έχουν τελειώσει, δεν έχουμε πια μία Μέρκελ ή έναν Ντράγκι. Μας λείπουν πολύ». Ηταν το πρώτο μήνυμα. Κι ήταν σαφές!

Μήνυμα για την αντιπολίτευση

Για τα εγχώρια πολιτικά πράγματα, αφού επιδαψίλευσε τιμές στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, για αυτό και τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες» τόνισε με έμφαση ότι «η έλλειψη αντιπολίτευσης προκαλεί μια μονοκρατορία, που δεν είναι καλή για τη δημοκρατία και σημείωσε πως  «θλίβομαι σαν Έλληνας που δεν υπάρχει μια  αξιόλογη αντιπολίτευση»!

Επεσήμανε δηλαδή με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το πρόβλημα της «συστημικής ευστάθειας» που παρουσιάζει η ελληνική πολιτική σκηνή.

Και αφορά βεβαίως την κεντροαριστερά στις διάφορες εκδοχές της, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εντάσεων και διασπάσεων φυσικά. Και το ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της! Αλλά πρόκειται για μία διαδικασία η οποία θα ενταθεί(;) μετά από τις ευρωεκλογές!

Μήνυμα για ευρωεκλογές και εκλογές στις ΗΠΑ

Είπε τα καλύτερα για την επίσκεψη του τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Και αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις σημείωσε χαρακτηριστικά ότι για τις ευρωεκλογές «πολλοί θα εκπλαγούν κακώς από το αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί και η πολιτική δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και ο κόσμος θα το δείξει αυτό. Το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον». Πιθανόν εννοώντας την εντυπωσιακή άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί εκλογικά τον προσεχή Ιούνιο!  Ενώ για τις  οι εκλογές στις ΗΠΑ που πρόκειται να γίνουν τον Νοέμβριο του 2024  ανέφερε ότι το αποτέλεσμα  τους αναμένεται με τρομακτικό ενδιαφέρον! Δεν παρέλειψε βέβαια να κάνει λόγο για τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, της Ουκρανίας και της Γάζας, οι οποίοι επιτείνουν τα προβλήματα….

Αισιόδοξος

Παρόλα αυτά όμως κάνοντας λόγο για τις προοπτικές του 2024 τόνισε ότι «δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη. Είμαι όμως, αισιόδοξος για την Ελλάδα. Κι έχει ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές,  σύμφωνα με πολλούς αναλυτές της Νότιας Ευρώπης είναι καλύτερες από αυτές της Βόρειας Ευρώπης»! Αυτό κι αν είναι ενδιαφέρον….

Για τον κ. Θ. Σκυλακάκη

Ε, όσον αφορά την αγορά της ενέργειας είπε – μάλλον – το αυτονόητο. Πως «είμαστε υπέρ του consolidation της αγοράς. Να υπάρχουν 3,4 το πολύ πέντε εταιρείες που θα έχουν κρίσιμο οικονομικό μέγεθος για να μπορούν να σταθούν».

Μίλησε, όμως και για το μεγάλο ζήτημα της καθημερινότητας που είναι τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, μία έμπνευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, «η ιστορία με τα χρωματιστά τιμολόγια έχει μπερδέψει. Αδικούμε τον κ Σκυλακάκη. Έχει γνώση οικονομικών, αλλά θα πρέπει να μπει πιο βαθιά στα ενεργειακά…»

Αυτά!

Ανεργία ή αεργία

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των τραπεζών μίλησαν και για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην ανάπτυξη τεχνικών έργων αλλά και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Και δεν είναι άλλο από την έλλειψη του εργατικού δυναμικού τόσο σε επίπεδο ανειδίκευτου προσωπικού όσο και σε επίπεδο εξειδικευμένων εργαζομένων με τεχνικό αντικείμενο.

Και ο προβληματισμός τους ήταν αν τελικά υπάρχει πράγματι ανεργία ή αεργία…

Ο κ. Π. Σουρέτης

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Πέτρος Σουρέτης ερωτηθείς για την έλλειψη εργατικού δυναμικού εξέφρασε τον προβληματισμό του σημειώνοντας πως «υπάρχει και αεργία. Δεν υπάρχει πλέον ανεργία». Όπως υπογράμμισε «η κοινωνία μας δεν δίνει τον απαραίτητο σεβασμό στις τεχνικές δεξιότητες, στα τεχνικά αντικείμενα». Μηχανικοί, τεχνίτες, ειδικό προσωπικό για να ενταχθεί σε τομείς της τεχνολογίας λείπουν».

Και μετέφερε και την εμπειρία του ομίλου: «Σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα είναι και τοπικό. Κι έχουμε προσωπική εμπειρία, όταν μέσω της ΔΥΠΑ στην Κρήτη κάναμε μία διερεύνηση σε 1.600 δηλωμένους ανέργους. Ενδιαφέρθηκαν μόλις οκτώ… Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης δυναμικού», πρόσθεσε για να τονίσει τις πρωτοβουλίες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα από τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά το λύκειο, όπως σε ΙΕΚ, ΑΕΙ κλπ. «Τα εργοτάξια μας τα έχουμε κάνει φυτώρια εκπαίδευσης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γ. Τανισκίδης

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε νωρίτερα από τον κ. Σουρέτη και ο πρόεδρος της Optima Bank κ. Γιώργος Τανισκίδης αναφερόμενος στην ανεργία, είπε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει: «Είναι από ανθρώπους που δεν θέλουν να δουλέψουν, είναι αεργία, γιατί ούτε στην οικοδομή υπάρχουν χέρια, ούτε στη γεωργική παραγωγή, ούτε προγραμματιστή δεν μπορούμε να βρούμε…»

—-

Περί ΦΠΑ

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας στελέχη επιχειρήσεων αναφέρθηκαν και στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. Τόνισαν δε, τη σημασία για την προσέλκυση επενδύσεων ενός σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού πλαισίου. Και ως τέτοιο παράδειγμα έφεραν τον ΦΠΑ.

Ο κ. Αθ. Παπανικολάου

Το ζήτημα αυτό έθιξε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vivartia κ. Αθανάσιος Παπανικολάου.

Ερωτηθείς στο ΟΤ FORUM για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο της εστίασης. Έκανε ειδική αναφορά στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή αλλά και στις αλλεπάλληλες αλλαγές στον ΦΠΑ, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Η ύπαρξη σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν θα μεταβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι προϋπόθεση για την τόνωση του επενδυτικού κλίματος…» συνέστησε…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories