Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται η Ελλάδα ως προς το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη μέσω ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ έφτασε το 23% το 2022, 1,1% πάνω από το 2021.

Bρετανία: Η Οrsted θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,7%, με τη χώρα να κατατάσσεται πάνω από άλλα μέλη των «27» όπως η Ισπανία (22,1%), η Γερμανία (20,7%), η Γαλλία (20,2%) και η Ιταλία (19%).

Κορυφαίοι…

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Σουηδία, με σχεδόν τα δύο τρίτα (66%) της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2022 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η σκανδιναβική χώρα βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικά, αιολικά, στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Φινλανδία (47,9%), βασιζόμενη επίσης σε υδροηλεκτρικά, αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα, μπροστά από τη Λετονία (43,3%), η οποία εξαρτιόταν κυρίως από τα υδροηλεκτρικά. Και η Δανία (41,6%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (38,5%) βασίζεται κυρίως στα αιολικά και τα στερεά βιοκαύσιμα. Η Πορτογαλία (34,7%) βασιζόταν σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές αντλήσεις, ενώ η Αυστρία (33,8%) χρησιμοποιεί κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα.

…και έσχατοι

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (13,1%), στη Μάλτα (13,4%), στο Βέλγιο (13,8%) και στο Λουξεμβούργο (14,4%).

Η ευρωπαϊκή οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο της ΕΕ για διείσδυση των ΑΠΕ, από 32% σε 42,5% (με στόχο να τον αυξήσει στο 45%) ως το 2030. Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για συλλογική συμμόρφωση με τον νέο στόχο της ΕΕ για το 2030, ο οποίος απαιτεί αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Για το 2022 πάντως, συνολικά 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ ανέφεραν μερίδια κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (23%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green