Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης και άλλοι οργανισμοί θα δώσουν προτεραιότητα στο κόστος των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες μετά τη σύνοδο κορυφής COP28 την περασμένη εβδομάδα,όπως  δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του.

COP28: Θρίαμβος ή καταστροφή η σύνοδος για το κλίμα; Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις

Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι. Ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε κανένας μηχανισμός για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το βλέμμα στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν αμετάβλητες από το 2015, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν διπλασιάστηκαν, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από την Κίνα και τις προηγμένες οικονομίες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Για τον ΙΕΑ, η κύρια υπόθεση από τώρα μέχρι το Μπακού [σ.σ., την COP29] θα είναι πώς μπορούμε να βρούμε μηχανισμούς μείωσης του κινδύνου για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες» δήλωσε ο Birol στο Reuters.

Οι κίνδυνοι συνίστανται στο ότι το κόστος κεφαλαίου για επενδύσεις σε ηλιακές εγκαταστάσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό στις προηγμένες οικονομίες, εμποδίζοντας τη ροή κεφαλαίων, εξήγησε ο ίδιος.

Να καταστεί προτεραιότητα η χρηματοδότηση

«Θα είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας, η μείωση του κινδύνου αυτών των επενδύσεων, η παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα, τις περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα», σημείωσε.

«Διαθέτουμε υπεραρκετά κεφάλαια στον κόσμο τώρα. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παράσχουν κάποιες εγγυήσεις, μηχανισμούς μείωσης του κινδύνου, τα χρήματα θα εισρεύσουν πολύ γρήγορα, καθώς οι δυνατότητες είναι τεράστιες», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια