
Μπορεί τόσο στις δυτικές οικονομίες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, η αγορά των ακινήτων αλλά και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος να αποτελεί ένα από τα σημεία ανάπτυξης μίας χώρας, κυρίως όσον αφορά τις υποδομές του, όμως είναι βέβαιο πως τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε η πανδημία, παρατηρούμε μία τάση ανόδου των τιμών των ακινήτων διεθνώς, κάτι που μάλιστα λειτουργεί παράλληλα με την αύξηση των ενοικίων, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας στις διεθνείς αγορές επιδεινώνοντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις στις περισσότερες χώρες.
Μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο που έχουν τροφοδοτήσει τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη και κατασκευή ακινήτων σε μεγάλη κλίμακα, είναι αναμφίβολα η Κίνα.
Κίνα: Χαλαρώνει τους όρους δανείων σε εργολάβους για να αντιμετωπίσει την κρίση ακινήτων
Οι τιμές ακινήτων στην Κίνα αυξήθηκαν υπέρμετρα μέσω τεράστιων κατασκευαστικών έργων σε μεγάλες πόλεις είτε για ιδιωτικές κατοικίες, είτε για γραφεία, με αποτέλεσμα όμως πλέον να έρχονται τα αντίθετα αποτελέσματα της αρχικής ανάπτυξης, καθώς τόσο τα νοικοκυριά, όσο και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, να αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή του κλάδου ακινήτων στην Κίνα έχει μειωθεί την διετία 2022-2023 κατά 400 δις γουάν, ενώ έχει ήδη φρενάρει σε μεγάλο βαθμό η ανέγερση νέων κατοικιών, καθώς και η προσέλκυση νέων επενδυτών για την διατήρηση και ολοκλήρωση μεγάλων σε εξέλιξη έργων.
Μάλιστα οι πτωχεύσεις μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων έχουν προκαλέσει κρίση και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, τα οποία δεν αποτελούν πλέον επενδυτική ευκαιρία, αλλά δημιουργούν στους μετόχους πρόσθετα προβλήματα ρευστότητας.
Η συνεχής μείωση του ρυθμού πωλήσεων των ακινήτων, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος του χρήματος, αλλά και τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν κάνει τα περισσότερα νοικοκυριά όλο και πιο επιφυλακτικά στην προοπτική αγοράς ακινήτων στην
δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε πως η αγορά ακινήτων και εν γένει ο κατασκευαστικός τομέας ιδίως στην Κίνα, σχετίζεται με δεκάδες άλλους κλάδους της οικονομίας, με
αποτέλεσμα η συνεχής μείωση της ανάπτυξης, να μειώνει σταδιακά την παραγωγή και σε άλλα προϊόντα της οικονομίας, καθώς και στην ζήτηση για εισαγωγές από την Ευρώπη και την Ασία.
Θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να είναι ιδιαίτερη προσεκτική σε αυτό το εν εξελίξει φαινόμενο, καθώς και η αγορά των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, στην οποία δεν δόθηκε το 2008 η απαραίτητη προσοχή, δημιούργησε μία παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, η σύνδεση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών συνεχίζει να είναι ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητα μέτρα τόσο εθνικά όσο και περιφερειακά κυρίως σε επίπεδο ΗΠΑ και ΕΕ ώστε να προληφθεί μία απρόσμενη διάχυση μίας νέας παγκόσμιας κρίσης ρευστότητας.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο