Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο και αποδυναμώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, θολώνοντας τις προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και αυξάνοντας το ενδιαφέρον για νέα μέτρα τόνωσης το νέο έτος.

Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει τους τελευταίους μήνες μια σειρά πολιτικών για να στηρίξει την αδύναμη ανάκαμψη μετά την πανδημία, η οποία συγκρατείται από τη σοβαρή ύφεση στον κλάδο των ακινήτων, τους κινδύνους χρέους που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και την ήπια παγκόσμια ζήτηση. Παρ΄ όλα αυτά τα μέτρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να δίνει μάχη για να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός.

Huawei: Πρόβλεψη ότι θα έχει αύξηση εσόδων κατά 9% το 2023

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία την Κυριακή, κάτω από τις 50 μονάδες που αποτελεί κρίσιμο όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και πιο χαμηλά από τη μέση πρόβλεψη των 49,5 μονάδων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μέτρα στήριξης της οικονομίας

«Πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτική στήριξης της οικονομίας, διαφορετικά η τάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Nie Wen, οικονομολόγος στο Hwabao Trust. Ο Nie αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια και τους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) των τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες.

“Η πτώση των τιμών επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη των εταιρειών και επηρέασε περαιτέρω την απασχόληση και τα εισοδήματα των ανθρώπων. Μπορεί να δούμε έναν φαύλο κύκλο”, είπε.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εντείνει τις προσαρμογές της πολιτικής της για να στηρίξει την οικονομία και να προωθήσει την ανάκαμψη των τιμών, εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενων αποπληθωριστικών πιέσεων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κορυφαίοι Κινέζοι ηγέτες σε μια κρίσιμη συνάντηση με αντικείμενο τη χάραξη της οικονομικής πορείας για το 2024 δεσμεύτηκαν να λάβουν περισσότερα μέτρα για να στηρίξουν την ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή