Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης συνεχίστηκε στα τέλη του 2023 λόγω της επίμονης ύφεσης στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών, η οποία δείχνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση.

Ο Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός μετρητής της συνολικής οικονομικής υγείας, αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο για να αντιστοιχεί στο 47,6 του Νοεμβρίου μετά από μια προκαταρκτική εκτίμηση για 47,0, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συστολή για έβδομο μήνα.

Η ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει την ύφεση – Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg

Αυτό έδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε άνοδο έως και υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 από το 48,7 του Νοεμβρίου.

«Δεν είναι ακόμη στην περιοχή της ύφεσης για τις υπηρεσίες, αλλά η ατμόσφαιρα απέχει πολύ από το να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Υπάρχει έλλειψη σαφών ενδείξεων που υποδηλώνουν επικείμενη επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη»”, δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

«Ο Composite PMI… κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης για την ευρωζώνη», πρόσθεσε λέγοντας ότι η οικονομική του μοντελοποίηση προβλέπει συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.

Αν και η κάμψη της ζήτησης για υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρά τον περασμένο μήνα με τον νέο επιχειρηματικό δείκτη να αυξάνεται στο υψηλό πέντε μηνών στο 47,1 από 46,7, παρέμεινε κάτω από το 50 για έκτο μήνα.

Αυτό ήταν παρόμοιο με τα ευρήματα μιας αδελφής έρευνας την Τρίτη, η οποία έδειξε ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχόμενο μήνα, κλείνοντας το 2023 με αδύναμο ρυθμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή