Το μπάσκετ, το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο προσελκύουν ολοένα και περισσότερους ιδιώτες επενδυτές που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την τεράστια ανάπτυξη των πρωταθλημάτων και των ομάδων, αλλά και από τη διαφοροποίηση που προσφέρουν αυτές οι επενδύσεις.

Μεταξύ των μεγάλων επενδυτών είναι η Certuity με έδρα το North Palm Beach της Φλόριντα, μια εταιρεία επενδύσεων αξίας $4,1 δισ., η οποία άρχισε να βλέπει τον αθλητισμό ως μια ευκαιρία ανάπτυξης όταν άρχισαν να ανοίγουν οι πόρτες για επενδύσεις σε πρωταθλήματα και ομάδες. Μεταξύ πολλών άλλων εναλλακτικών επενδυτών στην κατηγορία είναι η Arctos Sports Partners στο Ντάλας, η RedBird Capital Partners στη Νέα Υόρκη και η Caz Investments στο Χιούστον.

Το 2019, το αμερικανικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ Major League Baseball άρχισε να επιτρέπει σε εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και άλλους οργανισμούς να επενδύουν στις ομάδες του. Ακολούθησαν η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και η Εθνική Ομοσπονδία Χόκεϊ των ΗΠΑ, το 2021.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επιτρέπει επίσης τη θεσμική ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία δεδομένων Pitchbook, εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν μερίδια σε 63 μεγάλες αθλητικές ομάδες στη Βόρεια Αμερική αξίας 234,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο ποντάρισμα είναι με ομάδες στο NBA, MLB και στο Major League Soccer των ΗΠΑ.

Ασύνδετες ευκαιρίες ανάπτυξης

Η Certuity αρχικά προσελκύθηκε από τον αθλητισμό ως επενδυτική κατηγορία λόγω της παγκόσμιας οικονομικής άποψης της εταιρείας εκείνη την εποχή ότι ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και η δυνητικά βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις δημόσιες αγορές και ακόμη και τα ιδιωτικά κεφάλαια, είπε στο Barron’s o Κρέμερ. Αυτό που αναζητούσε ήταν ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν συνδέονται με άλλους κλάδους.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού δεν συσχετίζεται με άλλους κλάδους της βιομηχανίας είναι ότι καθοδηγείται από δικαιώματα μέσων ενημέρωσης – συμφωνίες που συνολικά εκτιμήθηκαν σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022, σύμφωνα με το Certuity. Οι αθλητικές ομάδες και τα πρωταθλήματα συνάπτουν επίσης μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τα δικαιώματα, τα οποία επιτρέπουν τη ροή εσόδων ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Μια έκθεση από το Certuity το περασμένο φθινόπωρο αναφέρει ειδικά αυτά τα χαρακτηριστικά ως βασικό μοχλό ανάπτυξης για ομάδες και πρωταθλήματα.

«Η παγκόσμια τηλεθέαση στα μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα είναι υψηλή σε σύγκριση με άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης», ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη το NBA, το NHL και την αγγλική Premier League για το ποδόσφαιρο ειδικότερα. «Ο αθλητισμός εξακολουθεί να είναι ένα από τα λίγα γεγονότα που οι θαυμαστές λατρεύουν να παρακολουθούν ζωντανά».

Οι αθλητικές ομάδες προσφέρουν επίσης ένα σπάνιο πλεονέκτημα: «Υπάρχουν μόνο 150 αθλητικές ομάδες υψηλής ποιότητας σε μεγάλα πρωταθλήματα στις ΗΠΑ», λέει ο Κρέμερ. Τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν επίσης λίγους, αν όχι καθόλου, ανταγωνιστές που επιδιώκουν να αναλάβουν μέρος της δράσης.

Πώς να επενδύσετε στον αθλητισμό

Η πρώτη εισβολή της Certuity στις επενδύσεις στον αθλητισμό ήταν με τον διαχειριστή εναλλακτικών επενδύσεων Blue Owl’s Dyal Homecourt Partners με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναλαμβάνει μειοψηφικά μερίδια σε ομάδες του NBA. Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο ανέφερε το Pitchbook έχει ενεργητικό περίπου 627 εκατομμυρίων δολαρίων σήμερα, επένδυσε μερίδια στους Phoenix Suns και στους Sacramento Kings το 2021 και πήρε μερίδιο 6% στους Atlanta Hawks το 2022.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αμοιβαίο κεφάλαιο εξαργύρωσε την επένδυσή του στη Suns τον Φεβρουάριο, αφού η ομάδα αγοράστηκε από τον Ματ Ίσμπια, διευθύνοντα σύμβουλο της United Wholesale Mortgage, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Η συμφωνία, η οποία περιλάμβανε την ομάδα της Εθνικής Ένωσης Μπάσκετ Γυναικών, Phoenix Mercury, αποτιμήθηκε στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Το NBA είχε την ισχυρότερη αναπτυξιακή τροχιά από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο αθλητικό πρωτάθλημα, με τις αποτιμήσεις franchise να αυξάνονται κατά μέσο όρο 7,7 φορές από λίγο πριν την οικονομική κρίση το 2007 έως το 2022 σε σύγκριση με 5,2 φορές μέσο ρυθμό ανάπτυξης για το NHL (χόκεϊ) και 4,8 φορές ρυθμό ανάπτυξης για το MLB (μπέιζμπολ).

Έκτοτε, η εταιρεία συνέχισε να επενδύει στο ΝΒΑ εκτός από το μπέιζμπολ και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι πελάτες τους μπορούν να επενδύσουν μέσω κεφαλαίων για τη διαφοροποίηση που παρέχουν στα πρωταθλήματα ή μπορούν να επενδύσουν σε μεμονωμένες ομάδες παράλληλα με το Certuity, είπε ο Κρέμερ.

Οι δομές των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι παρόμοιες με τις περισσότερες επενδύσεις ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, αν και ένας επενδυτής δεν θα πρέπει να αναμένει να δει απόδοση για 10 χρόνια ή περισσότερο. Αυτό θα αλλάξει τελικά καθώς οι ομάδες και τα πρωταθλήματα αγκαλιάζουν το θεσμικό κεφάλαιο, το οποίο απλώς θα αυξήσει τη συχνότητα των συναλλαγών.

Οι κίνδυνοι της αθλητικής επένδυσης

Οι αθλητικές ομάδες είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι οργανισμοί που αποτελούνται από ακίνητα, εγκαταστάσεις εξάσκησης, ομάδες δευτεροβάθμιων πρωταθλημάτων, χορηγίες και συνεργασίες, λειτουργίες αρένας και εμπορεύματα, επιπλέον των ομάδων. Αυτοί οι παράγοντες δεν είναι όμοιοι σε κάθε ομάδα και απαιτούν μελέτη από τους επενδυτές.

Η Certuity θεωρεί ότι το NBA ενέχει λιγότερους κινδύνους από άλλα πρωταθλήματα, όπως το NHL ή το MLS, όπου πολλές ομάδες δεν είναι κερδοφόρες. Αντίθετα, η μέση ομάδα του ΝΒΑ έχει περιθώριο κέρδους 30%, σημειώνει ο Κρέμερ.

Οι δυνητικοί επενδυτές πρέπει επίσης να γνωρίζουν παράγοντες όπως η τηλεθέαση, οι βαθμολογίες και οι εκτελεστικές ικανότητες σε επίπεδο πρωταθλήματος, εκτός από το πώς παράγοντες οπαδών όπως τα αθλητικά στοιχήματα μπορούν να επηρεάσουν μια ομάδα ή ένα πρωτάθλημα.

Η Certuity προς το παρόν εμμένει σε μεγάλες, παραδοσιακές αθλητικές ομάδες και πρωταθλήματα. Αλλά έχει ένα μάτι για το μέλλον των αθλημάτων που κυμαίνονται από το γυναικείο ποδόσφαιρο, το βόλεϊ των ΗΠΑ μέχρι το pickleball, το γκολφ και την ιστιοπλοΐα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League. Όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι που θα διαφημίσει την Ελλάδα