Έχοντας κερδίσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια από την μπασκετική του καριέρα στους Μιλγουόκι Μπακς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προχώρησε σε μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις σε διάφορους τομείς δραστηριότητας.

Ήταν πριν από μια δεκαετία όταν ο γνωστός σήμερα στα παρκέ «Giannis» έφτασε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ με τίποτα περισσότερο από τις εκκολαπτόμενες μπασκετικές ικανότητες -ήταν εξάλλου μόλις 18 ετών- και τα φυσικά χαρακτηριστικά που εξέλιξε με μεγάλη στοχοπροσήλωση και κατάφερε να διαπρέψει στο μπάσκετ – και ελάχιστα χρήματα στη διάθεσή του. Με την θρυλική πλέον επιλογή των Μιλγουόκι Μπακς στην 15η θέση στα NBA drafts, του δόθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει την αξία του.

Αντετοκούνμπο: Οι business με τον Calamos

Είναι πολλά τα λεφτά

Όπερ και έπραξε, εντός κι εκτός γηπέδου. Ο δύο φορές MVP, πέτυχε μέσα σε δέκα χρόνια να έχει τέτοια κέρδη τα οποία επανεπενδύει μόνος του, με συνεργάτες ή άνευ, χωρίς στεγανά, σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς.

Μόλις πέρυσι, φέρεται να κέρδισε 87,6 εκατομμύρια δολάρια με βάση τον μισθό και επιπλέον αμοιβές 42,4 εκατομμύρια δολάρια. Την προηγούμενη χρονιά, το Forbes υπολόγισε τα κέρδη του σε 81 εκατομμύρια δολάρια.

Σε μια δεκαετία με τους Μιλγουόκι Μπακς, συμπεριλαμβανομένης αυτής της σεζόν όπου πληρώνεται 45,6 εκατομμύρια δολάρια, έχει κέρδη 234,4 δολάρια στην καριέρα του. Τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο μετά την πρόσφατη υπογραφή του «Greek Freak» σε τριετούς επέκτασης συμβόλαιο, ύψους 177,1 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Μπακς, παραμένοντας έτσι κάτοικος Μιλγουόκι μέχρι το 2028.

Το top-5 των επενδύσεων

#5 Αθλητικό ποτό Ready

Ήταν το 2020 όταν ο Αντετοκούνμπο αποφάσισε να επενδύσει επταψήφιο ποσό σε μετοχές της εταιρείας Ready Nutrition του πρώην μπασκετμπολίστα Pat Cavanaugh, ο οποίος το 2012 δημιούργησε μια εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών αθλητικής διατροφής στις ΗΠΑ. Η συνεργασία αφορά την προβολή του ενεργειακού ποτού μέσα από το πρόσωπο του Αντετοκούνμπο σε αγορές της Ευρώπης, ανάμεσά τους και την ελληνική όπου ήδη διαφημίζεται και διανέμεται το energy drink.

Μέσα από κοινωνικού προφίλ κινήσεις και πρωτοβουλίες όπως η προσφορά κερδών σε σχολικές ομάδες σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Ινδία, Νιγηρία, Ιρλανδία, Κίνα αλλά και το πρόγραμμα «Mobile Training Tables»για την επικοινωνία της σωστής διατροφής σε τοπικές κοινότητες του Μιλγουόκι, αλλά και την παρουσία του σε ψηφιακές πλατφόρμες («Ready Talks with Giannis» για διαδικτυακές συζητήσεις με μαθητές από όλο τον κόσμο και «I’m Ready Coach» για νέους αθλητές), η Ready Nutrition σκοπεύει να έχει βοηθήσει μέχρι το 2025 τουλάχιστον 1 εκατ. αθλητές να υπερβούν τους στόχους που έχουν θέσει για τους εαυτούς τους.

#4 Calamos Antetokounmpo Sustainable Equity Funds

Μαζί με μέλη της οικογένειάς του αποφάσισε να συνεργαστεί με τον John Koudounis, CEO της επενδυτικής Calamos Investments, για την δημιουργία της δέσμης κεφαλαίων ESG Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, που τον περασμένο Μάρτιο τελικά μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της CGAM από αριστερά προς τα δεξιά: Μέλος – Γιάννης Αντετοκούνμπο, Πρόεδρος – Γιάννης Κουδούνης, Μέλος – Dylan Wondra, μειοψηφικός ιδιοκτήτης της CGAM – Θανάσης Αντετοκούνμπο, Μέλος – Γιάννης Σιάνης

#3 Milwaukee Brewers

Μία από τις πρώτες του επενδύσεις των αδελφών Αντετοκούνμπο ήταν στους Milwaukee Brewers, το 2021, μια αμερικανική επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ με έδρα το Μιλγουόκι. Η σύνδεση με την συγκεκριμένη ομάδα μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη, αφού η δεκαετής παραμονή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι τον έχει μετατρέψει σε μειοψηφικό ιδιοκτήτη των Brewers, της ομάδας Μπέιζμπολ της Major League της πόλης.

«Το Μιλγουόκι με έκανε ό,τι είμαι σήμερα. Με έκανε καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο άνδρα. Το Μιλγουόκι επένδυσε σε μένα και θέλω κι εγώ να δώσω πίσω με την επένδυσή μου στην πόλη του Μιλγουόκι. Απλά, το αγαπώ», είχε δηλώσει χαρατκρηιστικά κατά την ανακοίνωση της ομάδας για την επένδυσή του.

#2 Nashville SC

Από το MLB, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει γίνει επίσης συνιδιοκτήτης του Nashville SC του Major League Soccer. Μαζί με τον «Greek Freak» στο deal ήταν και τα αδέρφια του Θανάσης, Κώστας και Άλεξ. Είναι μέρος μιας ομάδας ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει τον ηθοποιό Ρις Γουίδερσπουν και τον αστέρα του NFL Ντέρικ Χένρι.

«Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ήταν το πρώτο άθλημα που ερωτεύτηκα στην Ελλάδα. Πάντα είχα το όνειρο να κάνω ποδοσφαιρική ομάδα. Όταν τα αδέρφια μου και εγώ εξερευνήσαμε το Nashville SC, ξέραμε ότι ήταν μια ομάδα και μια πόλη με την οποία θέλαμε να εμπλακούμε. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος που θα γίνω μέλος των Boys in Gold και ανυπομονώ να έρθω σε ένα αγώνας στο GEODIS Park σύντομα!», σχολίασε ο ίδιος όταν ξεκίνησε η συνεργασία του με την ομάδα του MLS.

#1 Candy Funhouse

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι γνωστός για την αγάπη του στα γλυκά έξω από το γήπεδο μπάσκετ. Αυτό το πάθος τον οδήγησε να επενδύσει στην Candy Funhouse, μια εταιρεία ζαχαρωτών με έδρα τον Καναδά. Το brand τον «ακολουθεί» συχνά σε ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει δημιουργήσει προς τιμή του και το ευπώλητο «Giannis Box», που περιέχει τις γευστικές απολαύσεις που προτιμά ο σταρ του ΝΒΑ.

Επενδύσεων συνέχεια…

Πρόσφατα ο Αντετοκούνμπο αποφάσισε να κάνει μια νέα επενδυτική κίνηση και να ανοίξει ένα ελληνικό εστιατόριο στο Μιλγουόκι με όνομα «Αυλή» (Avli). Πρόκειται για επέκταση της αλυσίδας των συγκεκριμένων εστιατορίων που υπάρχουν εδώ και καιρό στο Σικάγο (συνολικά πέντε).

Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας έχει ήδη δυναμική παρουσία στο εγχώριο real estate (έχει επενδύσει σε μία από τις γειτονιές του τουριστικού θερέτου Costa Navarino). Σύντομα, σκοπεύει να εισέλθει και στο λιανεμπόριο (σχεδιάζει νέο κατάστημα Antetokounbros στην οδό Ερμού, έχοντας ιδρύσει, πριν από ένα χρόνο το πρώτο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος).

Στην κατοχή του άλλωστε έχει περιέλθει το 10% της Ελληνικά Οινοποιεία, ενώ το family office του με την επωνυμία «Ante Inc.» έχει τοποθετηθεί επιλεκτικά και σε άλλες εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι