Πιθανή πτώση κατά 35% στα λειτουργικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου ανέφερε η Samsung Electronics την Τρίτη, πολύ χειρότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, καθώς η ασθενής καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε σε πολλές από τις επιχειρήσεις της.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης, smartphone και τηλεοράσεων στον κόσμο υπολόγισε ότι τα λειτουργικά του κέρδη μειώθηκαν στα 2,8 τρισεκατομμύρια γουόν (2,13 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο από 4,31 τρισεκατομμύρια γουόν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ανταγωνιστική LG Electronics σημείωσε τη Δευτέρα λειτουργικά κέρδη 313 δισεκατομμυρίων γουόν για το τέταρτο τρίμηνο, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού και των υψηλότερων δαπανών για μάρκετινγκ στις αγορές τηλεόρασης και οικιακών συσκευών για την αναζωογόνηση της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία έχει πληγεί από υψηλό πληθωρισμό.

Samsung: Ανακοινώνει στις 17 Ιανουαρίου νέα σειρά συσκευών smartphone

«Το μόνο πράγμα που έχει βελτιωθεί είναι τα τσιπ μνήμης, και αυτό οφείλεται στο ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές υπολογιστών και κινητών άρχισαν να ανανεώνουν τα τσιπ μνήμης το τέταρτο τρίμηνο αφού χρησιμοποιούσαν τα δικά τους αποθέματα για τόσο καιρό», αναφέρει στο Reuters, ο Lee Min-hee, αναλυτής της BNK Investment & Securities.

«Η ζήτηση των καταναλωτών δεν είναι ακόμα μεγάλη και αν δεν μειωθούν τα επιτόκια και δεν τονωθεί η οικονομία, μπορεί να μην βελτιωθεί πολύ».

Η επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας της Samsung πιθανότατα είδε τις αποστολές των δύο κορυφαίων αναδιπλούμενων μοντέλων της να μειώνονται κατά περίπου 1 εκατομμύριο μονάδες το καθένα σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, οδηγώντας σε μια μικρή πτώση στα κέρδη, είπαν οι αναλυτές.

«Ανάκτηση μνήμης»

Παρά το γεγονός ότι είναι πιο αδύναμη από την αναμενόμενη, αυτή είναι η μικρότερη ετήσια πτώση κερδών της Samsung σε πέντε τρίμηνα, μετά την υποχώρησε κατά 31% το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς η υπερβολή των τσιπ μνήμης αλλά και υποτονική ζήτηση για gadget προκάλεσε σοβαρή ύφεση στον κλάδο πέρυσι.

Το τμήμα τσιπ της Samsung πιθανότατα μείωσε τις απώλειες του τέταρτου τριμήνου έναντι των 4,36 τρισεκατομμυρίων γουόν και 3,75 τρισεκατομμυρίων γουόν το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, είπαν οι αναλυτές, με τα κέρδη του σε τσιπ μνήμης να βελτιώνονται με τις επιχειρήσεις DRAM να επιστρέφουν σε κέρδη.

Ανάκαμψη για τα τσιπ μνήμης αναμένεται φέτος, καθώς οι τιμές ανέκαμψαν το τρίμηνο του Δεκεμβρίου μετά τις περικοπές της παραγωγής , με την τάση να αναμένεται να συνεχιστεί.

Οι τιμές των chip DRAM για κινητά αυξήθηκαν κατά προσέγγιση 18%-23% κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι τιμές των τσιπ flash NAND για κινητά αυξήθηκαν 10%-15%, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων TrendForce.

Οι μετοχές της Samsung Electronics άνοιξαν κατά 1,2%, αλλά σημείωσαν άνοδο 0,1% το πρωί της Τρίτης έναντι αύξησης 0,6% στην ευρύτερη αγορά.

Η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει αναλυτικά τα κέρδη της στις 31 Ιανουαρίου.

«Αργότερα αυτό το μήνα, οι επενδυτές θα ενδιαφέρονται να ακούσουν τα σχέδια της Samsung που θα αυξήσουν τη ζήτηση για περισσότερα τσιπ μνήμης ανά συσκευή, όπως η τεχνητή νοημοσύνη στη συσκευή», είπε ο Lee.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης