Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών εκτινάχθηκε σήμερα το Bitcoin, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε -όπως αναμενόταν- το πράσινο φως για τα πρώτα spot ETF bitcoin για διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σημείωσε άνοδο περισσότερο από 5% σπάζοντας προς στιγμήν το όριο 49.000 δολαρίων. Εν τω μεταξύ, η τιμή του Ether σημείωσε άνοδο 8% στα 2.678,74,  στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2022.

Η έγκριση του ETF είναι μια στιγμή ορόσημο για τη βιομηχανία των crypto, η οποία ξεκίνησε τις προσπάθειες για την κυκλοφορία ενός ETF bitcoin πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το bitcoin αρχικά σημείωσε πτώση, όπως αναμενόταν από πολλούς traders. Αν και ο όγκος των εισροών στα νέα αμοιβαία κεφάλαια, μόλις αρχίσουν να διαπραγματεύονται, μένει να φανεί, τα ETF του bitcoin αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τη ζήτηση – και τελικά την τιμή – του bitcoin.

Οι μετοχές εξόρυξης, οι οποίες επωφελούνται από τις αυξήσεις στην τιμή του bitcoin και τείνουν να αντανακλούν το μακροπρόθεσμο επενδυτικό κλίμα προς το bitcoin, έλαβαν μεγάλη ώθηση. Τα αγαπημένα της Wall Street της Iris Energy και CleanSpark αυξήθηκαν κατά 6% και 8%, αντίστοιχα.

Η κορυφαία αμερικανική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών ενέκρινε 11 ETF στη λίστα, με διαπραγματευτές που κυμαίνονται από καθιερωμένους παίκτες όπως η Fidelity και η Invesco, έως ψηφιακά εστιασμένες νεοεισερχόμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Grayscale και Ark Invest.

Τα πρώτα αμοιβαία κεφάλαια – τα οποία διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια (όπως και οι μετοχές) και απολαμβάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης στις ΗΠΑ – αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση το πρωί της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου (ώρα ΗΠΑ), όταν η BlackRock θα χτυπήσει το κουδούνι έναρξης στο Nasdaq για να προωθήσει το iShares Bitcoin Trust.

Ο αγώνας για την.. πίτα

Το ρυθμιστικό ayt;o νεύμα αναμένεται να ξεκινήσει έναν έντονο ανταγωνισμό για to μερίδιο αγοράς μεταξύ των εκδοτών που έχουν ήδη μειώσει τα τέλη για τα προϊόντα πολύ κάτω από τα πρότυπα του κλάδου ETF των ΗΠΑ.

Αναλυτές του Bernstein εκτιμούν ότι οι ροές του bitcoin ETF θα αυξηθούν σταδιακά και θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και θα διαμορφωθούν στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Τα ETF του Bitcoin αναμένεται να είναι ένα έντονα ανταγωνιστικό παιχνίδι συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων, με 11 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να ξεκινούν μαζί», ανέφερε σε σημείωμα η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Δεδομένου ότι όλα τα ETF που παρακολουθούν την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν την ίδια απόδοση στους επενδυτές, οι προμήθειες τείνουν να υπαγορεύουν το μερίδιο αγοράς.

Πολλοί εκδότες ETFs, συμπεριλαμβανομένων των Bitwise και VanEck, έχουν ήδη αρχίσει να εμπορεύονται τα προϊόντα τους δημοσιεύοντας διαφημίσεις που προβάλλουν το bitcoin ως επένδυση.

Ενόψει της απόφασης της SEC, το bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, είχε αυξηθεί περισσότερο από 150% το 2023. Η κεφαλαιοποίηση αγοράς του bitcoin ήταν πάνω από 900 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το CoinGecko.

«Η έγκριση (η έγκριση) θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές εισροές από ιδρύματα που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Bamra της Moody’s.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News