Στον κόσμο των… mainstream επενδύσεων έβαλε τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, το bitcoin, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία σε μια ιστορική απόφαση, ενέκρινε τα πρώτα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια spot bitcoin. Μια κίνηση που οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων την ερμηνεύουν ως το ορόσημο που θα προσελκύσει νέους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην αγορά.

Η κορυφαία αμερικανική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών ενέκρινε 11 ETF στη λίστα, με διαπραγματευτές που κυμαίνονται από καθιερωμένους παίκτες όπως η Fidelity και η Invesco, έως ψηφιακά εστιασμένες νεοεισερχόμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Grayscale και Ark Invest.

SEC: Μήνυση κατά εταιρείας που διαχειρίστηκε πολλά δισ. δολάρια για λογαριασμό του Αμπράμοβιτς

Τα πρώτα αμοιβαία κεφάλαια – τα οποία διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια (όπως και οι μετοχές) και απολαμβάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης στις ΗΠΑ – αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση το πρωί της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου (ώρα ΗΠΑ), όταν η BlackRock θα χτυπήσει το κουδούνι έναρξης στο Nasdaq για να προωθήσει το iShares Bitcoin Trust.

Μακρά η προσμονή

Η έγκριση έρχεται μετά από μήνες προσμονής και σκληρών δικαστικών μαχών. Επίσης, κλείνει ένα δύσκολο 24ωρο που οι χάκερ κατέλαβαν για λίγο τον έλεγχο του λογαριασμού της SEC στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X και να ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα ETF είχαν ήδη εγκριθεί, προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του bitcoin.

Μετά τις εγκρίσεις, το bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στα 45.000 δολάρια, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 69.000 δολαρίων που έφτασε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά σχεδόν τρεις φορές το κατώτατο όριο των 16.000 δολαρίων που έφτασε τον Δεκέμβριο του 2022 μετά την κατάρρευση του πλέον διαβόητου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX.

Ενώ τα spot bitcoin ETF ήταν διαθέσιμα σε άλλες αγορές, οι εγκρίσεις των ΗΠΑ αναμένεται να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το πιο δημοφιλές κρυπτογραφικό token. Οι θεσμικοί και μικροεπενδυτές των ΗΠΑ θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν άμεση έκθεση στο νόμισμα μέσω ενός ρυθμιζόμενου προϊόντος, χωρίς τον κίνδυνο αγοράς από μη ελεγχόμενα χρηματιστήρια ή το υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με τα ETF που επενδύουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin.

«Είναι ένα τεράστιο ορόσημο, είναι η αναγνώριση ότι το bitcoin είναι μια μεγάλης κλίμακας παραδοσιακή επένδυση», δήλωσε ο Jad Comair στους Financial Times, διευθύνων σύμβουλος της Melanion Capital, της πρώτης εταιρείας που ξεκίνησε ένα θεματικό ETF για το bitcoin στην ΕΕ. «Ανοίγουμε τις πόρτες στη Wall Street».

Κάμφθηκε η δυσπιστία

Η απόφαση σηματοδοτεί επίσης μια στροφή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράςς. Η ρυθμιστική αρχή αντιστάθηκε στα spot bitcoin ETF για σχεδόν μια δεκαετία με το σκεπτικό ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν επιρρεπή σε χειραγώγηση και απάτη. Όμως, πέρυσι, η Grayscale αμφισβήτησε επιτυχώς την απόρριψη από τις ελεγκτικές αρχές μιας προηγούμενης εφαρμογής spot bitcoin. Ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε τον Αύγουστο ότι η απόφαση ήταν «αυθαίρετη», ασκώντας πίεση στην SEC να αλλάξει τη στάση της.

 Στο στόχαστρο θεσμικών επενδυτών

Ορισμένοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων στοιχηματίζουν ότι τα ETF θα ενισχύσουν σημαντικά τη ζήτηση για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αν και ορισμένοι αναλυτές του ETF είναι δύσπιστοι ότι μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο μεγάλων κεφαλαίων. Όταν η ProShares κυκλοφόρησε το πρώτο ETF συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin το 2021, συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δύο ημέρες.

Ωστόσο, οι ομάδες προστασίας των καταναλωτών και επενδυτών έχουν προειδοποιήσει ότι η διάθεση του προϊόντος μέσω ενός ETF θα ενθάρρυνε τους ιδιώτες επενδυτές να μετακινήσουν χρήματα σε έναν τομέα γνωστό για τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα και τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών.

Ο Dennis Kelleher, πρόεδρος της Better Markets, δήλωσε ότι η έγκριση «είναι ένα ιστορικό λάθος που όχι μόνο θα απελευθερώσει τους ‘θηρευτές κρυπτογράφησης’ κατά πολλών επενδυτών και συνταξιούχών, αλλά επίσης πιθανότατα θα υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, προσπάθησε να διαχωρίσει τη στάση του. «Ενώ εγκρίναμε την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ορισμένων spot bitcoin ETP σήμερα, δεν εγκρίναμε το bitcoin», είπε, λέγοντας στους επενδυτές να «παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τους μυριάδες κινδύνους που σχετίζονται με το bitcoin και τα προϊόντα των οποίων η αξία συνδέεται με το κρυπτογράφηση».

Πόλεμος… τιμών

Τα επίδοξα ETF είναι παρόμοια στο ότι επενδύουν όλα απευθείας στο bitcoin. Όλα στοχεύουν να ξεκινήσουν οργανικά εκτός από το Grayscale, το οποίο επιδιώκει να μετατρέψει το καταπίστευμά του σε ETF bitcoin και το Hashdex, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο bitcoin σε ένα spot.

Ένας πόλεμος τιμών έχει ήδη ξεσπάσει μεταξύ των νέων παρόχων ETF. Η BlackRock, η Fidelity και άλλοι ενημέρωσαν τα disclaimer τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για χρεώσεις κάτω του 0,5%, με αρκετούς να υπόσχονται να μην έχουν χρεώσεις τους πρώτους μήνες της διαπραγμάτευσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grayscale, Michael Sonnenshein, δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία του μείωσε την προμήθεια της από 2% σε 1,5%, αλλά δεν σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές. Ως μετατροπή από ένα υπάρχον προϊόν, το GBTC «έρχεται στην αγορά με πολύ διαφοροποιημένο τρόπο από άλλους εκδότες ETF που ξεκινούν από το μηδέν μόλις λανσάρουν το προϊόν τους», είπε.

Η Cathie Wood της Ark – η εταιρεία της οποίας δεν θα επιβάλει το τέλος 0,21% μέχρι έξι μήνες μετά την κυκλοφορία ή έως ότου το ETF φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια – χαρακτήρισε το bitcoin ως «δημόσιο αγαθό». «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι παρέχουμε πρόσβαση και να την κάνουμε όσο πιο προσιτή γίνεται», είπε η Wood στους FT. «Δεν επιδιώκουμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη σε αυτό. Έχουμε άλλα ενεργά διαχειριζόμενα προϊόντα που θα μας βοηθήσουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto