Ενσιχύονται οι τιμές του πετρελαίου μετά τις στρατιωτικές επιδρομές που πραγματοποίησαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον στόχων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια West Texas Intermediate και Brent σημείωσαν άνοδο άνω του 4% και έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 27 Δεκεμβρίου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκανε άλμα στα 75,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς άγγιξε τα 80,75 δολάρια. Τόσο το WTI όσο και το Brent διαπραγματεύονταν πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών τους για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το Brent διαπραγματευόταν  περίπου 3,32% υψηλότερα στα 79,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI σημείωνε τελευταία άνοδο 3,43% στα 74,49 δολάρια το βαρέλι.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Κινεζικές πιέσεις

«Αυτά τα στοχευμένα πλήγματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές στον κόσμο» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα κατά των ιρανικών εντολοδόχων στη Συρία και το Ιράκ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αυτό είναι το πρώτο γνωστό πλήγμα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη.

Ο φόβος για κλιμάκωση της έντασης

Οι δυτικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε συνομιλίες για το πώς θα αντιδράσουν στις επιθέσεις των Χούθι σε μια περιοχή από την οποία διέρχεται σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και οι φωνές αυτών που ανησυχούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή.  Ο Μπιάρν Σίλντροπ, αναλυτής εμπορευμάτων στην SEB, προειδοποίησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να προκαλέσουν αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του.

«Ο φόβος στην αγορά πετρελαίου είναι ότι η περιοχή βρίσκεται σε μια απρόβλεπτη πορεία κλιμάκωσης, όπου κάποια στιγμή στην πορεία θα χαθεί πράγματι στο τέλος η προσφορά πετρελαίου, λέει χαρακτηριστικά

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούθι, κατέλαβε την Πέμπτη ένα πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, ακριβώς νότια του Στενού του Ορμούζ στην άλλη πλευρά της αραβικής χερσονήσου, της σημαντικότερης ναυτιλιακής οδού πετρελαίου στον κόσμο.

Οι έμποροι και οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί στο να κάνουν επιθετικές προβλέψεις για το πετρέλαιο φέτος, καθώς οι ανησυχίες για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή αντισταθμίζονται από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities