Ως μία πολύ θετική εξέλιξη κρίνει η DBRS την ανανέωση του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Ηρακλής), το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023 με συνολικό εγγυημένο ποσό 2 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων ομολόγων, προβλέποντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν σημαντικά από αυτό.

Η ανανέωση είναι έως στις 31 Δεκεμβρίου 2024 (εκτός εάν παραταθεί με μεταγενέστερο διάταγμα), με τον οίκο αξιολόγησης να προβλέπει ότι πολλές από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο οι συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) όσο και άλλες μη συστημικές τράπεζες, θα επωφεληθούν από αυτήν την ανανέωση και θα τιτλοποιήσουν ορισμένα ή όλα τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια (NPL) πριν λήξει η εγγύηση.

DBRS: Αποφεύγει το ενεργειακό σοκ και φέτος η Ευρώπη λόγω… στασιμότητας

Η ανανέωση της εγγύησης συνοδεύεται από δύο βαθμίδες αυστηρότερη απαίτηση αξιολόγησης (BB – υψηλή), καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα απαιτούσε BB – χαμηλή, αλλά όπως και πριν, δεν απαιτεί τη δημόσια αξιολόγηση, κάτι που είναι σημαντικό λόγος για την απουσία δημόσιων αξιολογήσεων για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις NPLs, εξηγεί ο DBRS.

Η πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποιήσεων

Το ευρωπαϊκό τοπίο τιτλοποίησης NPLs εμφανίζεται πιο διαφοροποιημένο από ποτέ, διαπιστώνει επίσης ο οίκος αξιολόγησης. Το 2023 ήταν μια χρονιά όπου η αγορά τιτλοποιήσεων NPLs σταμάτησε: καμία από τις συναλλαγές που τέθηκαν σε αναμονή μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επαναλήφθηκε το 2023. Εκτός από μια μικρή μερίδα εκδόσεων που επικεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες του περασμένου έτους, η κινητικότητα ήταν μικρή.

Όσον αφορά τις επιδόσεις αξιολόγησης, οι περισσότερες ενέργειες ήταν επιβεβαιώσεις και με τις αναβαθμίσεις να κερδίζουν δειλά μερίδιο έναντι των υποβαθμίσεων. Αν και όχι πολύ, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, και σε σχετικούς όρους, το 2023 ήταν η χρονιά με τις χαμηλότερες υποβαθμίσεις, Για πρώτη φορά, οι αναβαθμίσεις ήταν περισσότερες από τις υποβαθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές επιδόσεις, η κατάσταση πέρυσι έκλινε περισσότερο προς την αρνητική αλλά και πάλι χωρίς κάποια γενικευμένη εμφανή τάση. Οι περισσότερες από τις ισχυρές συναλλαγές παρέμειναν σε απομόχλευση με υγιές επίπεδο εισπράξεων και απόσβεσης τίτλων. Ωστόσο, οι παλαιότερες ιταλικές και ισπανικές τιτλοποιήσεις NPLs εξακολουθούν να αγωνίζονται να αναστρέψουν την προηγούμενη επιδείνωση της απόδοσής τους και οι περισσότερες από αυτές συνέχισαν την αρνητική πορεία τους το 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός στην Ευρώπη και η ανάπτυξη αναμένεται να είναι κάτω του 1% σε όλες τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, επομένως συστήνει στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές