Οι επενδυτές που αναρωτιούνται εάν οι αγορές έχουν τη δυναμική να συνεχίσουν το τρελό ράλι τους εξετάζουν έναν σημαντικό παράγοντα που θα μπορούσε να ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία: ένα «βουνό» μετρητών σχεδόν 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις έχουν τραβήξει μετρητά στις χρηματαγορές και σε άλλα βραχυπρόθεσμα μέσα, καθώς πολλοί επενδυτές επέλεξαν να εισπράξουν έσοδα από τα εξαιρετικά ασφαλή σχήματα, ενώ περίμεναν το αποτέλεσμα της μάχης της Federal Reserve κατά του αυξανόμενου πληθωρισμού. Και σύμφωνα με στοιχεία του Investment Company Institute  το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς έφτασε το ρεκόρ των 5,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 6 Δεκεμβρίου.

Συνεχίζεται το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα – Πόλος έλξης οι ελληνικοί τίτλοι

Η στάση της Fed

Το απροσδόκητο dovish pivot (η περιστερίσια αλλαγή της στάσης) της Fed την Τετάρτη μπορεί να έχει ανατρέψει αυτόν τον λογισμό: εάν το κόστος δανεισμού μειωθεί το 2024, οι αποδόσεις πιθανότατα θα υποχωρήσουν. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν μετρητά σε μετοχές και άλλες επικίνδυνες επενδύσεις, ενώ άλλοι βιάζονται να κλειδώσουν τις αποδόσεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, τα μετρητά έχουν απόδοση κατά μέσο όρο 4,5% φέτος, ενώ οι αμερικανικές μετοχές έχουν εκτιναχθεί κατά 24,3% και το χρέος επενδυτικής βαθμίδας κατά 13,6%, σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock.

«Λαμβάνουμε κλήσεις … από πελάτες που έχουν ένα σημαντικό επίπεδο μετρητών και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουν κάτι με αυτό», υπογράμμισε ο Charles Lemonides, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του hedge fund ValueWorks LLC. «Αυτή είναι η αρχή ενός κύκλου που θα αρχίσει να αυτοτροφοδοτείται».

Αποδόσεις

Η πρόσφατη δράση της αγοράς δείχνει ότι ο αγώνας για την εκ νέου βαθμονόμηση των χαρτοφυλακίων μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως προς τις τιμές των ομολόγων, έχουν υποχωρήσει περίπου 24 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Fed της Τετάρτης στο 3,9153%, το χαμηλότερο από τα τέλη Ιουλίου.

Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,6% από την απόφαση της Fed της Τετάρτης και βρίσκεται λιγότερο από 2% κάτω από το υψηλό ρεκόρ. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο σχεδόν 23% φέτος.

«Εάν πιστεύετε ότι η Fed έχει τελειώσει με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, τότε είναι καιρός να χρησιμοποιήσετε μετρητά καθώς υπάρχει η ευκαιρία», δήλωσε από την πλευρά του Flavio Carpenzano, διευθυντής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Capital Group.

Η ιστορία δείχνει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών στις χρηματαγορές τείνει να παραμένει ακόμη και όταν τα επιτόκια μειώνονται, δήλωσε ο Adam Turnquist, επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός για την LPL Financial.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες ροές να βγαίνουν από τις χρηματαγορές και να κυνηγούν αυτό το ράλι, αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε τίποτα στο ύψος του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ή κάποιες τεράστιες ροές που μπορεί μερικοί άνθρωποι να αναμένουν», υποστήριξε.

Το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ανέρχεται σε περίπου 15,5%, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη διάμεση τιμή και πολύ κάτω από το υψηλό ρεκόρ του 64% που σημειώθηκε το 2009 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street