
Στη Namur (Βέλγιο) βρίσκεται ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, όπου συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ.
Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ενισχύει τον «δεύτερο πυλώνα»
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων ο Υφυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητες των κρατών μελών και της ΕΕ πρέπει να είναι:
Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ψηφιακής μετάβασης, διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση με ευκαιρίες επανειδίκευσης για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Η προώθηση και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ιδίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων μορφών εργασίας.
Η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στη διεθνή πολιτική και τις εμπορικές σχέσεις.
Η διασφάλιση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς με την προώθηση αξιοπρεπών εργασίακών πρακτικών, υποστηρίζοντας παράλληλα την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Η προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, για τη μείωση των ανισοτήτων, την αντιμετώπιση των διακρίσεων, τη διασφάλιση ίσων αμοιβών κα την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας
Σε άλλη παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ενσωμάτωση των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και στις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών αποτελεί σημαντική πτυχή της εφαρμογής του νέου πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης. Το έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής από την Άτυπη Ομάδα Εργασίας για τις Κοινωνικές Επενδύσεις καταδεικνύει ότι παρά την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται η ακριβής μέτρηση των κοινωνικών επενδύσεων, οι οικονομικές αποδόσεις τους είναι υψηλές. Η υιοθέτηση κοινών μεθοδολογιών και κατευθυντήριων γραμμών για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικές για την ενσωμάτωση των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.
Στο πλαίσιο συζήτησης για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στο πεδίο της αγοράς εργασίας, ο κος Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία του προγράμματος SURE, με βάση το οποίο εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη απέφυγαν την ανεργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Τόνισε ότι με βάση αυτή την εμπειρία, θα ήταν επιθυμητή, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, η μονιμοποίηση αυτού του προγράμματος το οποίο εκτός των άλλων μπορεί να προσφέρει και σημαντικές δυνατότητες στο πεδίο της μακροοικονομικής σταθεροποίησης.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ και την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωπαϊκών πρακτικών στα πεδία της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής από τα υποψήφια κράτη-μέλη, ο Υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη και η ΕΕ οφείλουν:
1. Να παρέχουν τεχνική βοήθεια στις υποψήφιες χώρες ώστε οι πολιτικές τους σε αυτά τα πεδία να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα και τις Αρχές της ΕΕ
2. Να συμφωνήσουν με τα υποψήφια κράτη-μέλη σαφείς στόχους, χρονοδιαγράμματα και τακτικές διαδικασίες παρακολούθησης.
3. Να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί οικονομικής στήριξης, όπως αυτοί της προενταξιακής βοήθειας, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων
4. Να υπάρξει διαφάνεια και συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς στις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων στον τομέα της διεύρυνσης με την ενεργό συμμετοχή των υποψηφίων χωρών.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα