
Η Ολλανδία σχεδιάζει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά 74% έως τον Νοέμβριο, που είναι κάτω από το επίπεδο του 90% που έχει θέσει η ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν υψηλότερα αποθέματα, παρόλο που η παραγωγή στο μεγαλύτερο κοίτασμα της, το Γκρόνινγκεν, πρόκειται να κλείσει, δήλωσε στο Bloomberg μέσω email ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Ενέργειας.
Τα μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν μειωμένους στόχους αποθήκευσης αερίου εάν εξάγουν το καύσιμο εκτός του μπλοκ, και η Ολλανδία πληροί τις προϋποθέσεις λόγω της διασύνδεσής της μέσω αγωγού φυσικού αερίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για εξοικονόμηση και αποθήκευση φυσικού αερίου από τότε που η εισβολή την Ουκρανία το 2022 αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, προκαλώντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.
Πέρυσι, η ήπειρος συσσώρευσε ποσότητες ρεκόρ καυσίμου, οι οποίες μαζί με την επιταχυνόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μειωμένη ζήτηση από τη βιομηχανία, συνέβαλαν στην μείωση των τιμών κατά περισσότερο από 90% σε σχέση με τις κορυφές.
Τα αποθέματα
Η ΕΕ συμφώνησε να διατηρήσει τα επίπεδα αποθήκευσης σε όλο το μπλοκ στο 90% το 2024 — όπως και πέρυσι. Η Ολλανδία είχε υποχρέωση να έχει το 73% έως την 1η Νοεμβρίου 2023, αλλά τα πραγματικά αποθέματά της έφτασαν σχεδόν το 100% στις αρχές του ίδιου μήνα — προτού αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα όταν ο ψυχρότερος καιρός αύξησε τις ανάγκες φυσικού αερίου για θέρμανση.
Το υπουργείο είπε ότι αναμένει παρόμοια ποσοστά αποθήκευσης φέτος, αν και η απουσία φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν δημιουργεί μια επιπλέον πρόκληση.
Οι εργασίες στην εγκατάσταση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από αποθέματα, έκλεισαν πέρυσι λόγω συνεχών σεισμών στην περιοχή. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργεί σε ελάχιστα επίπεδα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως έκανε κατά τη διάρκεια πρόσφατου παγετού στη βορειοδυτική Ευρώπη, μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του κοιτάσματος, η Ολλανδία αύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου -κυρίως από τις ΗΠΑ- φτάνοντας σε όγκο ρεκόρ πέρυσι.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων