Ενώ το 2023 σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, το 2024 φαίνεται ότι θα είναι έτος μειώσεων επιτοκίων. Και οι αγορές προεξοφλούν 150 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τη Fed, γεγονός που θεωρείται αξιοσημείωτο για την Societe Generale.

Κατά τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, διακυβεύονται πολλά, με τους κύκλους μείωσης επιτοκίων να στοχεύουν να παρέχουν μια ήπια προσγείωση στην οικονομική δραστηριότητα και να βοηθήσουν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να αποδίδουν καλύτερα από ό,τι συνήθως συνέβαινε στο τέλος των κύκλων σύσφιξης. Τελικά, ο κύκλος θα επικρατήσει. Αν και μπορεί να είναι με μεγαλύτερες καθυστερήσεις μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, οι οικονομίες θα πρέπει τελικά να ρίξουν ρυθμούς και οι ισχυρές αγορές εργασίας (τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη) να παρουσιάσουν σημάδια κόπωσης, σύμφωνα με τη Societe Generale.

Societe Generale: Μικρή ακόμη η δημοσιονομική πίεση της Ελλάδας

 Ερωτηματικό η ταχύτητα

Η ταχύτητα των μειώσεων επιτοκίων που τιμολογείται αυτή την στιγμή από την αγορά είναι αινιγματική, κατά την Societe Generale. Στην αρχή του έτους, μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed μέχρι τον Μάρτιο ήταν σχεδόν πλήρως τιμολογημένη και με πιθανότητα 60% για την ΕΚΤ. Αυτό μειώθηκε πρόσφατα κάπως, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν μία έως δύο μειώσεις επιτοκίων έως τον Μάιο για τη Fed και περισσότερες από δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ο πήχης είναι αρκετά ψηλός για τόσο γρήγορη μείωση, ακόμα κι αν είναι δυνατό. Ενώ την ακριβή χρονική στιγμή είναι ίσως δύσκολο να την μαντέψει κανείς, για την Societe Generale η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση, ωστόσο, αφορά τη σχετική τιμολόγηση για το 2024 και μετά. Οι αγορές τιμολογούν το ίδιο ποσό μειώσεις επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ το 2024 – περίπου 140 μονάδες βάσης. Συνολικά, τιμολογούν σε γενικές γραμμές παρόμοιους κύκλους μείωσης επιτοκίων, 215 μ.β. από τη Fed και 200 μ.β. από την ΕΚΤ, έως τα τέλη του 2025.

Αυτό είναι αδικαιολόγητο, κατά την άποψη της Societe Generale, για τους ακόλουθους λόγους:

1) Η Fed είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε προληπτικές μειώσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι πιο επεμβατική, καθώς έχει περιορισμένη ευελιξία. Το εύρος των κινήσεων σε προηγούμενους κύκλους νομισματικής πολιτικής είναι σαφώς μεγαλύτερο για τη Fed από την ΕΚΤ. Ενώ η ΕΚΤ έχει μια λιγότερο άκαμπτη προσέγγιση για τον στόχο της για τον πληθωρισμό από ό,τι στο παρελθόν, το ίδιο κάνει και η Fed.

Ένα άλλο επιχείρημα για προληπτικές μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Fed να κάνει μειώσεις πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο για να αποσυνδεθεί από τυχόν πιέσεις από την τρέχουσα ή τη μελλοντική κυβέρνηση. Αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει τον υπόλοιπο σχεδιασμό προς μια πρώιμη έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων από το FOMC.

2) Η νομισματική πολιτική είναι πιο αυστηρή στις ΗΠΑ, όπου ο κύκλος προηγείτο πάντα. Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε πολύ αργότερα στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, με την Societe Generale να μην βλέπει κάποιο λόγο να αναμένουμε μικρότερες καθυστερήσεις στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ μόλις αύξησε το ποσό της ποσοτικής σύσφιξης (QT) της τον Δεκέμβριο, όταν ορισμένα μέλη του FOMC συζητούσαν ήδη την ανάγκη μείωσης του (QT).

3) Ο πληθωρισμός επιβαρύνει την ΕΚΤ. Ενώ οι αγορές έχουν επικεντρωθεί σε πιο αδύναμες ανακοινώσεις δεδομένων στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, το κλειδί για την ΕΚΤ θα είναι η ταχύτητα της άμβλυνσης στην αγορά εργασίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Πρόεδρος Christine Lagarde αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πτώση του εγχώριου πληθωρισμού δεν ήταν αρκετά ισχυρή μέχρι στιγμής.

Κρίνοντας από τις πρόσφατες αλλαγές στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ, αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα απασχοληθούν με την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και των μισθών και θα θέλουν να δουν μια σαφή άμβλυνση των υποκείμενων μέτρων για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί στενά.

 Η εκτίμηση

Ως εκ τούτου, η Societe Generale εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα είναι λιγότερο επιρρεπής να πατήσει το κουμπί μείωσης επιτοκίων σε σχέση με τη Fed. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα αισθανθεί την πίεση εάν και όταν η Fed αρχίσει τις μειώσεις.

Αλλά μόλις ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, η Fed πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια με πολύ ταχύτερο ρυθμό από την ΕΚΤ. Οι αναλυτές της Societe Generale μάλιστα βλέπουν τη Fed να πραγματοποιεί μειώσεις επιτοκίων 275 μ.β. συνολικά στον κύκλο έναντι 200 μ.β. για την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές