Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ότι χορήγησε στην Κένυα δάνειο 941 εκατομμυρίων δολαρίων (864 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τη χώρα να ενισχύσει τα οικονομικά της.

Εμανουέλ Μακρόν: Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα εμποδίζουν την πράσινη μετάβαση

Το ΔΝΤ ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη ότι το διοικητικό του συμβούλιο ενέκρινε το δάνειο, με άμεση εκταμίευση 624,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνολικές πληρωμές στο πλαίσιο των διαφόρων πιστωτικών διευκολύνσεων ανέρχονται σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια δήλωση.

Η Κένυα, αντιμετωπίζει σοβαρα οικονομικά προβλήματα όπως τεράστιο χρέος, κρίση κόστους ζωής και πτώση νομίσματος. Η οικονομία της κλονίστηκε σοβαρά από τον Covid-19, αλλά και από μεγάλη περίοδο ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κένυας θα αναπτυχθεί γύρω στο 5% φέτος, από 5,1% που εκτιμάται ότι ήταν το 2023. «Η ανάπτυξη της Κένυας παρέμεινε ανθεκτική απέναντι στις εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις », δήλωσε η Antoinette Sayeh, διευθύντρια της χώρας, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΝΤ.

Οι πιστωτικές ρυθμίσεις για την Κένυα «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των αρχών να διατηρήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα, να ενισχύσουν τα πλαίσια πολιτικής, να αντισταθούν σε εξωτερικούς κραδασμούς, να προωθήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις και να προωθήσουν τη χωρίς αποκλεισμούς και πράσινη ανάπτυξη».

Το δημόσιο χρέος της Κένυας ανέρχεται σε 65,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα.

Τον Δεκέμβριο, η χώρα υπαναχώρησε και τελικώς εγκατέλειψε τη δέσμευσή της να αγοράσει πίσω μέρος ενός μεγάλου ευρωομολόγου που λήγει τον Ιούνιο του 2024, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο Κενυάτης υπουργός Οικονομικών Njuguna Ndung’u είπε ότι η χώρα πλήρωσε 68,7 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους για το ομόλογο, αποφεύγοντας μια πιθανή χρεοκοπία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή