Με μικτά αρνητικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα που έχει επανέλθει ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,27%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,97%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,03% στις 7.485 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,34% στις 16.687 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,34% στις 7.388 μονάδες.

Μεταβλητότητα στα ιστορικά υψηλά της Wall Street

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική εταιρεία παράδοσης γευμάτων HelloFresh σημείωσε άνοδο 8,7%, ανακάμπτοντας μετά την επιβολή προστίμου για την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων σε πελάτες, ενώ από την άλλη, η Logitech έκλεισε κατά 6,6% χαμηλότερα αφού ανέφερε πτώση στις πωλήσεις, με την Banco Comercial Portugues να χάνει 6,2%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με θετικό τρόπο, βοηθούμενοι από ένα ισχυρό προβάδισμα από τον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, ο οποίος οδήγησε τον δείκτη S&P 500 σε υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή, το πρώτο σε δύο χρόνια.

Πέραν αυτών, οι ανοδικές κινήσεις στις αγορές είναι περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Πέμπτης από την ΕΚΤ για ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πέσει στο στόχο του 2% της τράπεζας, αλλά επίσης υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού.

Οι traders έχουν τιμολογήσει μείωση περίπου 100 μονάδων βάσης στα επιτόκια φέτος, με πιθανότητα 96% η πρώτη μείωση να γίνει τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε στην έρευνά της που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι τα πιστωτικά πρότυπα των τραπεζών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, «αν και μέτρια». Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και την αδύναμη ζήτηση, οδήγησε σε «ισχυρή πτώση της αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις», ανέφερε η ΕΚΤ.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ αναμένουν περαιτέρω καθαρή αυστηροποίηση των πιστωτικών κριτηρίων για τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, το ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν περαιτέρω αυστηροποίηση του πιστωτικού προτύπου ήταν χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και ήταν κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Βήμα σημειωτόν με μικρά κέρδη στο ΧΑ

Ήπια ανοδικά, αλλά με σαφείς διαθέσεις να εδραιωθεί πάνω από τις 1.350 μονάδες, κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφάνισε όμως και πάλι κάποια επιφυλακτικότητα να κάνει το αποφασιστικό άλμα και να αφήσει πίσω του τα επίπεδα που οριοθετούν το μεγάλο εύρος της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 1.354,14 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.349,36 μονάδων (-0,15%) και 1.359,36 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 109,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 12,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές