Ελαφρώς καθοδικά κινούνται οι τιμές στην αγορά πετρελαίου την Τρίτη, καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, τις διακοπές εφοδιασμού στις ΗΠΑ λόγω κακοκαιρίας και την επιστροφή της παραγωγής στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της Λιβύης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent είχαν υποχωρήσει κατά 66 σεντς, ή 0,82%, στα 79,40 δολάρια το βαρέλι στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, ενώ του αμερικανικού αργού WTI κατά 66 σεντς, ή 0,88%, στα 74,10 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι αφού έμεινε πάνω από το όριο τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τις 26 Δεκεμβρίου.

Πετρέλαιο: Η επανεκκίνηση των ροών από τη Λιβύη έσπρωξε προς τα κάτω τις τιμές

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 2% τη Δευτέρα μετά από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον τερματικό σταθμό εξαγωγών καυσίμων της Novatek Ust-Luga στη Βαλτική κοντά στη δεύτερη πόλη της Ρωσίας, Αγία Πετρούπολη, που προκάλεσε ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου.

«Η επίθεση… είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι ένας μεγαλύτερος πόλεμος με μεγαλύτερη επιρροή εξακολουθεί να μαίνεται», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, John Evans.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν επίσης στη Μέση Ανατολή, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πραγματοποίησαν δεύτερο κοινό γύρο επιθέσεων σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη το βράδυ της Δευτέρας.

Στη Λιβύη, η παραγωγή στα 300.000 βαρέλια την ημέρα στην πετρελαιοπηγή Sharara ξεκίνησε ξανά στις 21 Ιανουαρίου μετά το τέλος των διαδηλώσεων που είχαν σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές αυτού του μήνα.

Διακοπές στην παραγωγή των ΗΠΑ λόγω του καιρού

Ωστόσο, οι ποσότητες του πετρελαίου που επιστρέφουν στην συνολική παραγωγή θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τις συνεχιζόμενες διακοπές στις ΗΠΑ λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση κατά 20% της παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα τη Δευτέρα, λόγω της κακοκαιρίας.

Οι διακοπές λειτουργίας λόγω καιρικών συνθηκών την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των αποθεμάτων αργού στην εβδομαδιαία έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) που θα ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε ο Evans της PVM.

Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 19 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities