Πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων καταγράφει το Bitcoin, το οποίο υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40.000 δολαρίων για πρώτη φορά από την κυκλοφορία των 11 spot διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων bitcoin στις 11 Ιανουαρίου.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σημείωσε πτώση περίπου 4% στα 39.938,00 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου μετά από μια σύντομη ανάκαμψη. Το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε 6,37% στα 2.328,30 δολάρια.

Το Bitcoin κατέγραψε άνοδο το προηγούμενο διάστημα, λόγω του αυξανόμενου ενθουσιασμού που προκάλεσε η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) των ETFs bitcoin , ανοίγοντας το κρυπτονόμισμα σε μια σειρά νέων επενδυτών. Το Bitcoin κέρδισε περίπου 70% από τον Αύγουστο, όταν ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο ανάγκασε την SEC να επανεξετάσει την απόφασή της να απορρίψει την αίτηση για bitcoin ETF της Grayscale Investment.

Το νέο στοίχημα της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Η «σχέση» με τον S&P

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το κρυπτονόμισμα εμφανίζει αδυναμία να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές μετοχές, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να σημειώνει νέα υψηλά ρεκόρ τη Δευτέρα λόγω των μετοχών ημιαγωγών και άλλων τεχνολογικών προϊόντων.

«Φαίνεται ότι οι επενδυτές bitcoin τρέχουν σε μια φθίνουσα κυλιόμενη σκάλα αυτή τη στιγμή, καθώς οι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί δείκτες αναφοράς απολαμβάνουν την ευκολότερη διαδρομή σε υψηλά ρεκόρ» σχολιάζει στο Reuters ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής της Nexo.

Ο ίδιος σημειώνει ότι προηγούμενα σημαντικά γεγονότα στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής δημόσιας προσφοράς του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Coinbase, και η έναρξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, ακολούθησαν παρόμοιες πτώσεις στην τιμή του bitcoin.

Ο Trenchev είπε ότι το bitcoin πιέστηκε επίσης από εκροές από το bitcoin trust της Grayscale Investment, το οποίο μετατράπηκε σε ETF όταν η SEC ενέκρινε τα άλλα προϊόντα ETF bitcoin νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η CoinDesk ανέφερε τη Δευτέρα ότι η FTX, η οποία κήρυξε πτώχευση το 2022, πούλησε 22 εκατομμύρια μετοχές αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο ETF.

«Τα ETF spot bitcoin κινδυνεύουν να ενταχθούν στην … κρυπτογραφική αίθουσα της ύβρεως», είπε χαρακτηριστικά ο Trenchev.

Αγορά μεριδίων

Να σημειωθεί επίσης πως ενώ πλέον η απόκτηση του bitcoin καθίσταται ευκολότερη για τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν μερίδια από τα εγκεκριμένα ETFs, τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και στον ίδιο χρηματιστηριακό λογαριασμό με τις μετοχές και τα ομόλογά τους, ορισμένοι επενδυτές ανακάλυψαν πως η χρήση παραδοσιακών επενδύσεων έχει και μειονεκτήματα, αφού όταν κλείνουν οι παραδοσιακές αγορές, οι κάτοχοι μεριδίων των ETFs δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κινήσεις αγοράς ή πώλησης, την ώρα όμως που το bitcoin λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν πως το παιχνίδι στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων διευρύνεται, καθώς εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου για να δημιουργηθούν και νέα ETFs π.χ. με βάση το Etherium, το δεύτερο μεγαλύτερο με βάση την κεφαλαιοποίηση.
Επιφυλάξεις

Αναλυτές της Bernstein εκτίμησαν ότι οι ροές στα ETFs του bitcoin θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε σημείωμα της JPMorgan Chase & Co, ο στρατηγικός αναλυτής Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός αναμένοντας ωστόσο πιθανές εισροές έως και 36 δισ. δολ. από άλλα προϊόντα κρυπτογράφησης. Τις πρώτες τρείς ημέρες διαπραγμάτευσης τα ETF bitcoin είχαν εισροές 871 εκατ. δολ. Αναλυτές της Citigroup παρατηρούσαν πως οι εισροές κεφαλαίων σε έναν χρόνο από την ίδρυση του SPDR Gold Shares (GLD), του πρώτου ETF χρυσού, που κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2004, οδήγησαν σε αύξηση του ενεργητικού του κατά 500%, ενώ η τιμή στου χρυσού δεν ακολούθησε.
Οι προβλέψεις

Για την πορεία της τιμής του bitcoin οι προβλέψεις πάντως ζαλίζουν: Οι περισσότεροι αναμένουν πως θα φθάσει εφέτος τα 100.000 δολ., η Standard Chartered έθεσε τιμή-στόχο τα 200.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest και «ταύρος» των bitcoin Κάθι Γουντ «βλέπει» στο βασικό σενάριο τα 682.800 δολ. ως το 2030.

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτές τις προβλέψεις. Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El – Erian δήλωσε ότι η έγκριση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ναι μεν ξαναστήνει το παιχνίδι στα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν θα ενισχύσει τη χρήση του Bitcoin. Ακόμη και η ίδια η επιτροπή κεφαλαιαγοράς εξέφρασε αμφιβολίες. Ειδικότερα, ο πρόεδρός της Gary Gensler αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα «ένα κατά κύριο λόγο κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο με διακυμάνσεις, το οποίο χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες». Μάλιστα ορισμένοι έκαναν λόγο για «ιστορικό λάθος» για την απόφαση κεφαλαιαγοράς, την οποία στήριξαν τρία μέλη έναντι δύο που μειοψήφησαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News