Να ανέβει τα σκαλοπάτια στην κλίμακα των αξιολογήσεων είναι το επόμενο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου τη νέα χρονιά, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες IG (επενδυτικής βαθμίδας) και να κλείσει οριστικά πίσω την επίπονη περίοδο της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου σχεδιάζει τα επόμενα βήματα που θα εξασφαλίσουν καλύτερες αξιολογήσεις για το ελληνικό αξιόχρεο, προκειμένου αφενός να παγιώσει ένα καλό εύρος διακύμανσης των αποδόσεων των ομολόγων, βέλτιστα μεταξύ 3% και 3,5%, με τάση προς το κάτω όριο, αλλά και να μπορέσει κάποια στιγμή, ίσως στις αρχές του 2025, να «τραβήξει» την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ελληνικά ομόλογα: «Στο μάτι» επενδυτών – κολοσσών με δέλεαρ τις αποδόσεις

Άλλωστε, πέραν των περαιτέρω αλλαγών που χρειάζεται η αγορά για να μπορέσει να κλείσει το ρυθμιστικό χάσμα με τις αναπτυγμένες, σημαντικό είναι επίσης να πάρουν και αρκετές εισηγμένες την επενδυτική βαθμίδα, με κύριες εκείνες του τραπεζικού κλάδου. Η «επιστροφή» θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ακόμη ο κλάδος φέρει τα υπολείμματα της κληρονομιάς της κρίσης, όμως ο στόχος είναι εφικτός, ειδικά μάλιστα εάν η πρόοδος συνεχιστεί και φέρει ως συνέχεια το re-rating στο ελληνικό χρηματιστηριακό σύμπαν, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr.

Η «σκληρή» Moody’s

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον την πρώτη βαθμίδα της επενδυτικής σύστασης από τους οίκους αξιολόγησης, πλην της «αυστηρής» Moody’s. Η Moody’s έκανε όμως την έκπληξη στην τελευταία της γνωμοδότηση τον Σεπτέμβριο και αναβάθμισε δύο βαθμίδες την Ελλάδα, δημιουργώντας προσδοκίες για την επερχόμενη αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου. Ήταν και είναι άλλωστε η πιο αυστηρή από τους οίκους, αλλά και εκείνη που θα ολοκληρώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από τους «big 3», αφού οι πιθανότητες συγκλίνουν προς την αναβάθμιση.

Βέβαια, πριν από την Moody’s, η Ελλάδα θα έχει άλλες δύο αξιολογήσεις, στις 26 Ιανουαρίου από τον Scope και στις 8 Μαρτίου από τον DBRS, με τους δύο οίκους να έχουν εξαίρει τις δημοσιονομικές επιδόσεις σε διαφορετικές εκθέσεις τους γενικά για την Ευρωζώνη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι επί της ουσίας οι οίκοι αξιολογούν την βαθμίδα των ομολόγων κάθε χώρας, δηλαδή την ικανότητα τους να δανείζονται και τι premium θα ζητούν οι επενδυτές για να επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα. Επομένως, οι δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και ο πολιτικός κίνδυνος, είναι μεταξύ άλλων ανάμεσα στα κριτήρια μιας αξιολόγησης, με την Ελλάδα να παίρνει «καλούς βαθμούς» και στα δύο.

Μετά τη Moody’s, αναμένεται η αξιολόγηση του Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου, αλλά και του Fitch στις 31 Μαΐου, οι οποίοι έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Αν και οι προσδοκίες είναι μικρές, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια έκπληξη, ειδικά από τον δεύτερο, ο οποίος σε πρόσφατο note είναι κατατάξει την Ελλάδα ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα δουν μείωση του χρέους τους το 2024 στην Ευρωζώνη, καθώς θα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιονομικά θα έχει καλές επιδόσεις, αφού έχει εδραιώσει με επιτυχία πρωτογενή πλεονάσματα.

Πότε θα έρθει το «Α»

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανέβει «2+» σκαλοπάτια για να μπει στο club A των αξιολογήσεων από τους οίκους, εντούτοις θα πρέπει να υπάρξει κάποιος καταλύτης που να αλλάζει πλήρως τα δεδομένα προς το θετικότερο για να γίνει αυτό το άλμα. Κάτι που δεν διαφαίνεται άμεσα, και τουλάχιστον μέσα στο 2024.

Παρόλα αυτά, κάθε αναβάθμιση θα φέρει τη χώρα πιο κοντά σε αυτό το “πέρασμα”, με την Scope να αναμένεται να ξανα-αξιολογήσει την Ελλάδα στις 12 Ιουλίου και 6 Δεκεμβρίου, την DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, την Standard and Poor’s στις 18 Οκτωβρίου και την Fitch 22 Νοεμβρίου.

Άλλωστε, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι πέρα από το καθαρό όφελος από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, κάθε αναβάθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα καθιστώντας την πιο ελκυστική για εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Αν επιβεβαιωθούν άλλωστε οι αναβαθμίσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο επί του παρόντος εκτιμάται στο 1,3% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ομόλογα