Ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα έλαβαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να παραμένει ισχυρή παρά την έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι μόνο.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,7%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 7.681 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 17.033 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,65% στις 7.638 μονάδες.

Wall Street: Επιδίδεται σε trading τίτλων και προσαρμογέςΣε επίπεδο τίτλων, ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου BP σημείωσε άνοδο 5,7%, αφού ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση των αποδόσεων των μετόχων, ακόμη και μετά από την απότομη πτώση των κερδών του προηγούμενου έτους, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.Εν τω μεταξύ, η ελβετική τράπεζα UBS σημείωσε πτώση 2,5% παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε οριακά τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει επαναγορές μετοχών αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι μάκρο ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελευταία ανάγνωση της Eurostat έδειξε ότι το λιανικό εμπόριο μειώθηκε επίσης κατά 1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Επίσης, η ανάπτυξη των δαπανών λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο καθώς η κρίση κόστους ζωής συνεχίζει να επιβαρύνει τα νοικοκυριά, σύμφωνα με νέα στοιχεία του κλάδου. Η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά ετήσιο ρυθμό 1,2% τον περασμένο μήνα, κάτω από το 1,7% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο και το 1,9% του μέσου όρου τριών μηνών, ανακοίνωσε η British Retail Consortium.Επίσης, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 8,9% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis.Οι παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ οι παραγγελίες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι νέες παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ εκτοξεύτηκαν κατά 34,5%, ενώ οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες μειώθηκαν κατά 7,5% μηνιαίως.Οι νέες παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3% και οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,9%, ενώ οι παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά 1,3%.Σε ετήσια βάση, οι ημερολογιακά προσαρμοσμένες νέες εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Δεκέμβριο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «πλατύσκαλο» των 1.400 μονάδων

Τις δυνάμεις του στη ζώνη των 1.400 μονάδων δοκίμασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν διέσπασε τη ζώνη αποφασιστικά, έδωσε το μήνυμα ότι δύσκολα θα αφήσει την προσφορά των πωλητών να πέσει στο κενό, απορροφώντας τους μικρούς κραδασμούς που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 1.403,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.392,20 μονάδων (-0,27%) και 1.404,48 μονάδων (+0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 174,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,2 εκατ. τεμάχια αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 3.427,98 μονάδες, ενώ στο +0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.351,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 1.245,04 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές