Τις δυνάμεις του στη ζώνη των 1.400 μονάδων δοκίμασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν διέσπασε τη ζώνη αποφασιστικά, έδωσε το μήνυμα ότι δύσκολα θα αφήσει την προσφορά των πωλητών να πέσει στο κενό, απορροφώντας τους μικρούς κραδασμούς που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 1.403,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.392,20 μονάδων (-0,27%) και 1.404,48 μονάδων (+0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 174,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,2 εκατ. τεμάχια αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 3.427,98 μονάδες, ενώ στο +0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.351,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 1.245,04 μονάδες.

Διστακτικότητα και «μαζέματα»

Τα μικρά ανοδικά βήματα συνεχίζονται για το ΧΑ, το οποίο έκλεισε την έκτη ανοδική συνεδρίαση στη σειρά, περιορίζοντας τις όποιες διορθώσεις ενδοσυνεδριακά. Με τον τζίρο να ανεβαίνει σταθερά, την ώρα που οι προσυμφωνημένες πράξεις έδειξαν το ισχυρό ενδιαφέρον αρκετών χαρτοφυλακίων, η αγορά έδωσε για ακόμη μία φορά το μήνυμα ότι δύσκολα δεν θα βγάλει αγοραστές εάν οι τιμές διορθώσουν έστω και λίγο.

Βέβαια, η διστακτικότητα δεν έλειψε, καθώς οι αποδόσεις που γράφουν αρκετά χαρτοφυλάκια από την αρχή του έτους είναι σημαντικές. Δεν είναι λίγο άλλωστε το ότι ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους ήδη καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το 16%, οδηγώντας το σχεδόν +8% του γενικού δείκτη μέχρι τώρα. Οι επιδόσεις όμως αρκετών τίτλων είναι πολύ μεγαλύτερες και ελκυστικότερες προς κατοχύρωση.

Η ζώνη των 1.400 μονάδων, εάν κατοχυρωθεί αποφασιστικά θα δώσει νέο αέρα στην αγορά, η οποία διαθέτει τα εχέγγυα για υψηλότερα επίπεδα. Τουλάχιστον όσο κινείται πάνω από τις 1.362 μονάδες, καθώς η επόμενη στήριξή της είναι στις 1.346 μονάδες, με το ενδιάμεσο εύρος να αναμένεται να πυροδοτήσει περισσότερες εντολές πώλησης προς διαφύλαξη των κερδών.

Οι προσδοκίες πάντως για τη συνέχεια θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, με την αγορά να χρειάζεται κάποιον καταλύτη που θα της δώσει την ώθηση. Βέβαια αυτός ο καταλύτης διαφαίνεται στον ορίζοντα, και δεν είναι άλλος από το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, ο οποίος και θα διατηρήσει και το ενδιαφέρον ζωηρό για αρκετό διάστημα, ενώ και η αυριανή εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος αναμένεται να ταράξει τα ύδατα. Ενδεχομένως θετικά, όπως εκτιμούν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, δεδομένου του ότι η κατανομή των μετοχών του αερολιμένα έγινε σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές.

Άλλωστε, πλέον συμφωνούν και οι πιο δύσπιστοι ότι η αγορά βλέπει και στην πράξη τι σημαίνει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, χωρίς βέβαια να παραβλέπει τα προσκόμματα και τα μειονεκτήματα που ακόμη αντιμετωπίζει το ΧΑ. Στοιχεία που σταδιακά υπάρχει ελπίδα θα αρθούν, ως επί το πλείστον, δεδομένου ότι οι αρχές θα πρέπει να τρέξουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος που χωρίζει το ΧΑ από τις ώριμες αγορές, και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για ανοδική συνέχιση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισε με το άλμα του 3,26% που σημείωσε, με τη Λάμδα να ακολουθεί με +3,08%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Τιτάν, Motor Oil, Eurobank και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Cenergu, Quest, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, Σαράντης και Βιοχάλκο. Η Πειραιώς έχασε 1,28% και η Coca Cola υποχώρησε κατά 1,97%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών