Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν τις πιέσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, ενώ οι περισσότερες αγορές της Ασίας έκλεισαν στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, ο δείκτης CSI 300 έκλεισε κατά 3,48% υψηλότερα στις 3.311,69 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο περίπου 4% την τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης. Το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας είχε φτάσει σε χαμηλά πέντε ετών την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δήλωση της κινεζικής επιτροπής κινητών αξιών και της ρυθμιστικής επιτροπής, θα υπάρξει «καθοδήγηση στους θεσμικούς επενδυτές προκειμένου να διευκολυνθούν για να εισέλθουν στην αγορά». Αυτό έρχεται σε μια στιγμή όπου η σαφής έλλειψη στοχευμένων κινήτρων από το Πεκίνο επιβάρυνε το κλίμα της αγοράς.

Αρνητικό κλίμα

Στις υπόλοιπες αγορές όμως το κλίμα ήταν αρνητικό. Ο Νikkei 225 της Ιαπωνίας διολίσθησε κατά 0,5% στις 36.160,66 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε μεγαλύτερη απώλεια 0,7% στις 2.539,25 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με πτώση 0,58% στις 2.576,20 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 0,1% στις 807,03 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας άφησε το επίσημο επιτόκιο μετρητών της αμετάβλητο στο 4,35%, όπως αναμενόταν. “Οι μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα και τους εξελισσόμενους κινδύνους και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων”, δήλωσε το διοικητικό συμβούλιο της RBA.

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, υψηλότερα από την αύξηση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο και περισσότερο από την αύξηση 0,1% που εκτιμήθηκε σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Η άνοδος του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο υποστηρίχθηκε από τη χαμηλότερη αύξηση των τιμών για τα λιανικά αγαθά. Οι καταναλωτές επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις εκπτώσεις για προϊόντα διακριτικής ευχέρειας, όπως έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη», σχολίασε ο Ben Dorber, επικεφαλής στοιχείων λιανικής στο Γραφείο Στατιστικής της Αυστραλίας.

Επίσης, οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση 2,5% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το 2,1% που εκτίμησαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Η πτώση ήταν μικρότερη από την πτώση 2,9% που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο, με τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά νοικοκυριό στα 329.518 γιεν (2.217,11 δολ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές