Η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα της παραγωγής τσιπ επόμενης γενιάς παρά τους περιορισμούς των ΗΠΑ. Η SMIC και η Huawei σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέο επεξεργαστή 5nm, υποστηρίζοντας τον στόχο του Πεκίνου για προηγμένους ημιαγωγούς, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αυτοδηγούμενα οχήματα: Η Κίνα στοχεύει σε υπεροχή

Ο τελευταίος επεξεργαστής Kirin που σχεδιάστηκε από την Huawei ήταν ένα τσιπ 7 νανομέτρων που κατασκευάστηκε για αυτό από την SMIC που εμφανίστηκε στο smartphone Mate 60 Pro τον Αύγουστο.

Οι εθνικοί πρωταθλητές τσιπ της Κίνας αναμένουν να κατασκευάσουν επεξεργαστές smartphone επόμενης γενιάς ήδη από φέτος, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ της χώρας SMIC έχει δημιουργήσει νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κίνηση, για τη μαζική παραγωγή των τσιπ που σχεδιάστηκαν από τον τεχνολογικό γίγαντα Huawei, σύμφωνα με τους FT.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζει τους στόχους του Πεκίνου για αυτάρκεια τσιπ, με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυστηροποιεί τους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ τον Οκτώβριο, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με την Ολλανδία και την Ιαπωνία για να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα πιο πρόσφατα εργαλεία τσιπ, όπως μηχανήματα από τον ολλανδικό κατασκευαστή ASML. Σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των σχεδίων, η SMIC στοχεύει να χρησιμοποιήσει το υπάρχον απόθεμα εξοπλισμού που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και την Ολλανδία για την παραγωγή πιο μικροσκοπικών τσιπ 5 νανομέτρων.

Η γραμμή παραγωγής θα κατασκευάζει τσιπ Kirin σχεδιασμένα από τη μονάδα HiSilicon της Huawei και προοριζόμενα για νέες εκδόσεις των premium smartphones της. Ενώ τα τσιπ 5nm παραμένουν μια γενιά πίσω από τα τρέχοντα πρωτοποριακά 3nm, η κίνηση θα δείξει ότι η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας εξακολουθεί να σημειώνει σταδιακή πρόοδο, παρά τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ. “Με τον νέο κόμβο 5nm, η Huawei βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αναβαθμίσει τη νέα ναυαρχίδα της και τα τσιπ του κέντρου δεδομένων”, δήλωσε ένα άτομο εξοικειωμένο με τα σχέδια. Η Huawei είχε εκπλήξει τη βιομηχανία και τους αναλυτές με τις προόδους της όταν το premium smartphone Mate 60 Pro κυκλοφόρησε τον Αύγουστο με επεξεργαστή 7nm.

Το τηλέφωνο τη βοήθησε να αυξήσει τις αποστολές στην Κίνα κατά σχεδόν 50% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Canalys, καθώς αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία για τους καταναλωτές. Εάν η παραγωγή κριθεί αρκετά επιτυχημένη για smartphones, ο πιο ισχυρός επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης της Huawei, ο Ascend 920, θα παραχθεί επίσης στα 5nm από την SMIC, δήλωσαν οι δύο άνθρωποι, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των εναλλακτικών τσιπ AI της Κίνας και των περιζήτητων μονάδων επεξεργασίας γραφικών της Nvidia. Εν τω μεταξύ, η SMIC αύξησε την τρέχουσα παραγωγική της ικανότητα 7nm για να κατασκευάσει περισσότερα τσιπ Kirin και GPU AI, δήλωσαν δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Φουντώνει η μάχη για τους ημιαγωγούς

Το τσιπ 7nm Ascend 910b της Huawei θεωρείται από αναλυτές και ειδικούς της βιομηχανίας ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες εναλλακτικές λύσεις στους κορυφαίους επεξεργαστές AI της Nvidia. Ωστόσο, η κίνηση για τη δημιουργία πιο προηγμένων τσιπ έχει επιφέρει πρόσθετο κόστος. Τρία άτομα κοντά στις κινεζικές εταιρείες τσιπ δήλωσαν ότι η SMIC έπρεπε να χρεώσει 40 έως 50% περισσότερο για προϊόντα από τους κόμβους κατασκευής 5nm και 7nm από ό, τι η TSMC της Ταϊβάν στους ίδιους κόμβους. Ωστόσο, η απόδοση της SMIC – ο αριθμός των τσιπ που θεωρούνται αρκετά καλά για αποστολή στους πελάτες – είναι επίσης λιγότερο από το ένα τρίτο της TSMC. “Θα μπορούσε αυτό να είναι απλώς μια επίδειξη από την Huawei και την SMIC για να δείξει στην κινεζική κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει;” δήλωσε ο Douglas Fuller, ειδικός στη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας. «Αν τα χρήματα δεν είναι αντικείμενο, τότε μπορεί να συμβεί». Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει. Η SMIC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, σύμφωνα με τους FT.

Οι γραμμές κατασκευής τσιπ 7nm και 5nm περιλαμβάνουν μηχανές των ΗΠΑ που αποθηκεύτηκαν από την SMIC πριν πληγεί από τους περιορισμούς. Το fab του διαθέτει επίσης μηχανήματα λιθογραφίας ASML που στάλθηκαν πέρυσι. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε πρόσφατα την άδεια εξαγωγής για μερικά από τα πιο προηγμένα μηχανήματα, γεγονός που εμπόδισε την ASML να πουλήσει στην Κίνα. “Η SMIC αντιμετωπίζει ένα πιο σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της παραγωγής, αφού οι ΗΠΑ και η συμμαχία τους ενίσχυσαν τους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων εργαλείων κατασκευής τσιπ”, δήλωσε ένα άτομο κοντά στην εταιρεία. “Ωστόσο, η μοίρα της βιομηχανίας τσιπ της Κίνας και η τεχνολογική της ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από αυτές τις γραμμές παραγωγής της SMIC”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή