Δεύτερο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στην Ιαπωνία σχεδιάζει να κατασκευάσει η TSMC , ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση ο λόγος είναι η ανάγκη να ανταποκριθεί «στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών».

Η Japan Advanced Semiconductor Manufacturing (JASM), μια θυγατρική που ανήκει κατά πλειοψηφία στην TSMC, σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή έως τα τέλη του 2024 ενώ η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2027.

Ημιαγωγοί: «Βουτιά» 55% στα καθαρά κέρδη για τον κορυφαίο κατασκευαστή ημιαγωγών της Κίνας

Μαζί με το πρώτο εργοστάσιο της JASM, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του φέτος, η συνολική επένδυση στην Ιαπωνία θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια «με ισχυρή υποστήριξη από την ιαπωνική κυβέρνηση», ανέφερε η δήλωση.

Οπως αναφέρει το Reuters η Toyota Motor, θα επενδύσει στην κατασκευάστρια τσιπ TSMC της Ταϊβάν , η οποία ανοίγει το νέο της εργοστάσιο στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας,  με στόχο να σταθεροποιήσει τις προμήθειες ημιαγωγών αυτοκινήτων.

Τα εργοστάσια μαζί θα δημιουργήσουν περίπου 3.400 θέσεις εργασίας ειδικευμένων, σύμφωνα με την TSMC. Η αυξημένη παραγωγή στην Ιαπωνία έρχεται σε μια στιγμή που η εταιρεία κατασκευής τσιπ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στο έργο της στην Αριζόνα.

Καθυστερεί η επένδυση στην Αριζόνα

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει το 2022 ότι θα κατασκευάσει ένα δεύτερο εργοστάσιο ημιαγωγών στη νοτιοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ, προσθέτοντας στα σχέδια για ένα υπάρχον εργοστάσιο και αυξάνοντας τη συνολική επένδυσή της στην Αριζόνα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, η TSMC είπε ότι η εγκατάσταση θα είναι πλέον λειτουργική μόνο το 2027 ή το 2028, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες για έναρξη το 2026.

Η TSMC, με έδρα την πόλη Hsinchu της Ταϊβάν, εκτιμάται ότι παράγει το 90% των υπερπροηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο και προμηθεύει παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple  και η Nvidia.

Οι κύριες εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκοντα στο «σπίτι» της  στην Ταϊβάν, αλλά τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται στο εξωτερικό λόγω και της ενθάρρυνσης που δέχεται από διάφορες κυβερνήσεις. Πέρυσι, η TSMC ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στη Δρέσδη της Γερμανίας, το πρώτο της στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή