Συνεχίζεται να επιβραδύνεται σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή(ΔΤΚ) εκιτμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,7% το Ιανουάριο σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις των στοιχείων σημαίνει την μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2021, δίνοντας σήμα ότι αποδίσιε η πολιτική της Fed.

Γκεοργκίεβα: Βέβαιη για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές

Ο συνολικός ΔΤΚ πιθανότατα αυξήθηκε λιγότερο από 3% για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

Ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αισθάνονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, καθώς παίρνουν διαφορετικά μυνήματα από την οικονομία και κυρίως από την αγορά εργασίας.

Η διαρκής αύξηση της απασχόλησης έχει κρατήσει τους καταναλωτές να ξοδεύουν, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι θα δείξουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Η επιβράδυνση  του πληθωρισμού, μαζί με τις προσδοκίες ότι το κόστος δανεισμού θα κινηθεί προς τα κάτω φέτος, εξηγεί την πρόσφατη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προβλέπεται να δείξει ότι ο δείκτης κλίματος διατηρείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Οι επενδυτές αναμένουν τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση του πληθωρισμού για να εκτιμήσουν το χρόνο οποιασδήποτε μελλοντικής μείωσης των επιτοκίων. Μεταξύ αυτών είναι οι πρόεδροι των περιφερειακών τραπεζών Raphael Bostic της Ατλάντα και Mary Daly του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι και οι δύο ψηφίζουν για την πολιτική φέτος.

«Για να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια»  τονίζουν οι Anna Wong, Stuart Paul, Eliza Winger και Estelle Ou, οικονομολόγοι στο Bloomberg Economics  «η Fed θα πρέπει να συμβιβάσει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της – τα οποία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ταχεία πορεία προς τον στόχο του 2% – με τους κινδύνους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ξανά ή η αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί πιο έντονα. Τα δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας θα συμβάλουν σε αυτή την απόφαση, αλλά δεν θα δώσουν οριστική απάντηση»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή