Τα κέρδη στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά 45% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, παρόλο που η πίεση στους καταναλωτές μειώθηκε και η εμπιστοσύνη αυξήθηκε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει μια βραχυπρόθεσμη ύφεση.

Η πτώση, στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση των τριμηνιαίων κερδών από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την BankRegData, έναν πάροχο δεδομένων που συγκεντρώνει τριμηνιαίες εκθέσεις των δανειστών στην Federal Deposit Insurance Corporation. Όπως υπογραμμίζουν οι F, τα στοιχεία δεν είναι ολοκληρωμένα.

Ειδικότερα, τα κέρδη μειώθηκαν από τις εφάπαξ επιβαρύνσεις που συνδέονται με την περιφερειακή τραπεζική κρίση του περασμένου έτους. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δαπάνησαν 16 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν την «ειδική αξιολόγηση» που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναπλήρωσε ένα ταμείο ασφάλισης καταθέσεων που εξαντλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αποτυχίες των Silicon Valley Bank, Signature και First Republic.

Η πολιτική σταθερών επιτοκίων «έπνιξε» την κερδοφορία των γαλλικών τραπεζών

Η απασχόληση

Τα τριμηνιαία κέρδη επλήγησαν επίσης από την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια 5 δισ. δολαρίων, την απώλεια 4 δισ. δολαρίων στα χαρτοφυλάκια τίτλων των τραπεζών και το υψηλότερο κόστος καθώς οι δανειστές μείωσαν το προσωπικό και αναδιάρθρωσαν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε υποκαταστήματα τραπεζών των ΗΠΑ μειώθηκε κατά περισσότερους από 45.000 το 2023.

Μόνο η Wells Fargo δήλωσε ότι ξόδεψε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε απροσδόκητες περικοπές θέσεων εργασίας το τέταρτο τρίμηνο.

«Το εισόδημά τους συμπιέζεται», αναφέρει στους FT ο Christopher Whalen, βετεράνος αναλυτής του κλάδου, ο οποίος είναι επικεφαλής της Whalen Global Advisors. «Οι καταθέτες θα συνεχίσουν να θέλουν να πληρώνονται, αλλά αυτό που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες σε δάνεια και επενδύσεις επιβραδύνεται».

Η άνοδος των επιτοκίων

Η πτώση των κερδών το περασμένο τρίμηνο δείχνει πώς η ταχεία άνοδος των επιτοκίων – που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και οδήγησε σε χρεοκοπίες τραπεζών του περασμένου έτους – συνεχίζει να επιβαρύνει τους δανειστές, ακόμη και όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η JPMorgan Chase, ανέφερε ετήσια κέρδη ρεκόρ πέρυσι.

Η Truist, ο έβδομος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, υποχώρησε πιο απότομη από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα των ΗΠΑ. Ιδρυθείσα το 2019 από τη σύνδεση μεταξύ BB&T και SunTrust, η Truist έχασε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, από κέρδος 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η τράπεζα ενέγραψε επιπλέον ζημίες 6 δισ. δολαρίων που συνδέονται με τη συγχώνευση, η οποία αποδείχθηκε λιγότερο κερδοφόρα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η Truist είπε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει μειωθεί από τότε που έκλεισε τη συμφωνία.

Μεγαλύτερες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Wells Fargo είδαν επίσης τα κέρδη τους να μειώνονται το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή