Οι αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και οι κλιματικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα αλλά και τις επόμενες δεκαετίες, βρίσκονται στο «τραπέζι» της υπουργικής συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στο Παρίσι.

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΟΕ εν μέσω του πετρελαϊκού σοκ της δεκαετίας του 1970, η υπουργική σύνοδος του ΔΟΕ 2024 αποτελεί γεγονός ορόσημο αλλά και μια ευκαιρία για να εκτιμηθούν οι πολιτικές που υλοποιούνται και αυτές που σχεδιάζονται.

Ρωσία: Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε… αχρηστία τα μισά τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Στην ολομέλεια για την 50ή επέτειο θα συζητηθεί ο τρόπος ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής να επιτύχουν ομαλές μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια στην πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Ακόμα, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων δεσμεύσεων για την ενέργεια και το κλίμα.

Η ινδική κυβέρνηση υπέγραψε επίσημο αίτημα ένταξης στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) και η διαδικασία ένταξης έχει πλέον ξεκινήσει, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ.

Εγινε επίσης γνωστό ότι ο IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) θα αποκτήσει περιφερειακό γραφείο στη Σιγκαπούρη για τη συνεργασία και τον καλύτερο συντονισμό  των χωρών της Νοτιο Ανατολικής καθώς και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Θα είναι δε , το πρώτο γραφείο του ΙΕΑ εκτός της έδρας του στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης Dr Tan See Leng παραδίδει το κλειδί του γραφείου στον διευθυντή του IEA , Φατίχ Μπιρόλ

Ομαλές συνθήκες στην αγορά πετρελαίου

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου το 2024 και πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,2 έως 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ οι νέες προμήθειες αναμένεται να ικανοποιούν τη ζήτηση και να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

Στη σύνοδο απηύθυνε χαιρετισμό , με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που υπογράμμισε το ρόλο του ΙΕΑ «στη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ενεργειακής μετάβασης».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, που έλαβε μέρος στη σύνοδο,  αφού αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειες που προκλήθηκαν στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης , τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τον ΙΕΑ και τα κράτη μέλη του «για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ακόμη, υποστήριξε πως «η παλιά οικονομία των ορυκτών καυσίμων έχει να κάνει με εξαρτήσεις.

Η νέα οικονομία καθαρής ενέργειας, είπε,  αφορά τις αλληλεξαρτήσεις. Η καθαρή ενέργεια μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε. Απαιτεί όμως επενδύσεις, υποδομές, καινοτομία καθώς και πρώτες ύλες. Η οικονομική μας ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από αυτό το σύνθετο μείγμα παραγόντων.

Η ενεργειακή ασφάλεια, σήμερα, είναι κάτι περισσότερο από την απλή πρόσβαση στην ενέργεια. Και μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με εταίρους».

Στην υπουργική συνάντηση του 2024 θα συμπροεδρεύσουν οι υπουργοί της Ιρλανδίας και της Γαλλίας. Αντιπρόεδροι θα είναι οι υπουργοί της Αυστραλίας, του Καναδά, των Κάτω Χωρών και της Πολωνίας.

Στη σύνοδο εκτός της πρόεδρος της Κομισιόν ήταν προσκεκλημένοι ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι  και η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια