Θετικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έλαβαν σημαντική ώθηση από την Βρετανία, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εκείνα από το μέτωπο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,5%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 7.568 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 16.945 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,68% στις 7.677 μονάδες.

Wall Street: Ανακάμπτει μετά το sell offΣε επίπεδο τίτλων, η Delivery Hero σημείωσε άλμα 11%, αφού η γερμανική εταιρεία διανομής τροφίμων δήλωσε ότι η παραγωγή οργανικών ταμειακών ροών της θα είναι υπεραρκετή για να διακανονίσει τις λήξεις του χρέους της.Κέρδη άνω του 7% σημείωσε και η Coca-Cola Hellenic Bottling, μετά από τα ετήσια κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε, ενώ η Capgemini προσέθεσε περισσότερο από 5% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες εσόδων για το τέταρτο τρίμηνο.Από την άλλη, η Heineken υποχώρησε κατά 6% λόγω της αδύναμης προοπτικής κερδών και η Thyssenkrupp έχασε 7% μετά τη μείωση των ετήσιων πωλήσεων και των προβλέψεων καθαρών κερδών.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Θετικά στη βρετανική αγορά λειτούργησαν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον δείκτη να παραμένει σταθερός στο 4% τον Ιανουάριο.Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο -0,6%, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 0,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεταβολή 4,2% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο και -0,3% για τον μήνα.Πάντως, ανασταλτικά έχει λειτουργήσει νέα ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία αναφέρει ότι η βρετανική οικονομία, μετά το Brexit έχει «σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις» από άλλες προηγμένες οικονομίες. Η νέα ανάλυση της Goldman Sachs στοχεύει να ποσοτικοποιήσει το οικονομικό κόστος της αποχώρησης.Σε σημείωμα με τίτλο «Το δομικό και κυκλικό κόστος του Brexit», η τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 5% λιγότερο τα τελευταία οκτώ χρόνια από άλλες χώρες.Το πραγματικό πλήγμα στη βρετανική οικονομία θα μπορούσε να είναι από 4% έως 8% του ΑΕΠ (ΑΕΠ), ωστόσο, είπε η τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες εξαγωγής του αντίκτυπου του Brexit από άλλα ταυτόχρονα οικονομικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19 πανδημία και την ενεργειακή κρίση του 2022.Τέλος, σταθερό παρέμεινε το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντυπωσιακό φίνις πάνω από τις 1.400 μονάδες

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχοντας ως στυλοβάτη την άνοδο της Coca Cola, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει το θετικό πρόσημο έως το τέλος, παρά την έντονη μεταβλητότητα που εμφάνισε ενδοσυνεδριακά, αλλά και να ανακαταλάβει και τις 1.400 μονάδες στη λήξη της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,44% στις 1.405,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.384,02 μονάδων (-0,10%) και 1.406,42 μονάδων (+1,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 120,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια αξίας 9,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 3.424,64 μονάδες, ενώ στο +0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.387,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,51% στις 1.243,63 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές