Στο ιστορικό υψηλό των 11,9 δισ. ευρώ έφτασαν οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα το 2023, αυξημένες κατά 4,3% έναντι του 2022. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Bundesbank, σύμφωνα επίσης με τα οποία οι επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν και ως ποσοστό των συνολικών επενδύσεων της χώρας στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις ανησυχίες ότι οι γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να μειώσουν την έκθεσή τους και παρά την απότομη περικοπή των εγγυήσεων της χώρας για τις επενδύσεις.

Γερμανία: Ανοιξε ο δρόμος της «απεξάρτησης» από την Κίνα

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Κίνα όσα τα προηγούμενα έξι χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου IW που παρουσιάζει το Reuters.

Ωστόσο, παρατηρείται διαφοροποίηση ως προς το ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από επανεπενδυμένα κέρδη και οι εταιρείες έχουν επίσης αποσύρει κεφάλαια.

«Εικάζουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διχασμός μεταξύ των λίγων μεγάλων εταιρειών και της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επεσήμανε ο οικονομολόγος της IW Juergen Matthes στην έκθεση.

«Άλλες μελέτες και μη δημοσιευμένα στοιχεία υποστηρίζουν τη θέση ότι ορισμένες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τη δέσμευσή τους απέναντι ή ακόμη και να αποχωρήσουν εντελώς».

Το ποσοστό των γερμανικών επιχειρήσεων οι οποίες αποχωρούν ή σκέφτονται να αποχωρήσουν από την κινεζική αγορά έχει υπερδιπλασιαστεί σε 9% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι συνολικές γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι στα 116 δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 170 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης, αναφέρει η έκθεση της IW.

Δεν είναι απλό…

Οι επενδύσεις στην Κίνα ως ποσοστό των συνολικών επενδύσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ασίας παρέμειναν στάσιμες ως ποσοστό επί του συνόλου σε περίπου 8%.

Η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνει το Reuters, ότι η γερμανική κυβέρνηση προτρέπει τις επιχειρήσεις να μειώσεις την έκθεσή τους στην Κίνα, δεν είναι και τόσο απλό εάν αναλογιστεί κανείς ότι η τελευταία παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της για όγδοη συνεχή χρονιά το 2023.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, οι πολιτικοί είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης στην Κίνα, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Scholz να επιδιώκουν λιγότερο επιθετικές περικοπές από τους κατώτερους εταίρους του συνασπισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή