Σε μια μελέτη που θα μπορούσε να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τις αποφάσεις της για το χρονικό σημείο έναρξης της μείωσης των επιτοκίων, το ίδρυμα Hans Boeckler επισημαίνει ότι η εκτόξευση του πληθωρισμού σε επίπεδα που χρόνια είχε να δει η χώρα έχει γυρίσει τους πραγματικούς μισθούς στη Γερμανία πίσω στα επίπεδα του 2016, δίνοντας πλεονέκτημα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Thorsten Schulten, ερευνητής στο ίδρυμα το οποίο έχει δεσμούς με τη Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων, «για να αντισταθμιστούν οι τεράστιες απώλειες πραγματικών μισθών των δύο προηγούμενων ετών, απαιτούνται ισχυρές αυξήσεις πραγματικών μισθών στον επόμενο γύρο συμβάσεων». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, «αυτό είναι επίσης σημαντικό για τη σταθεροποίηση της αδύναμης οικονομικής τάσης στη Γερμανία».

Την ώρα που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν στενά τις μισθολογικές εξελίξεις, ως θεμελιώδη παράμετρο για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, πριν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, είναι αντιληπτό ότι μια παρατεταμένη ανοδική πίεση από το μέτωπο των μισθών μπορεί να συνηγορήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας κόστος δανεισμού.

Οι συλλογικές συμβάσεις

Οι μισθοί στη Γερμανία, με βάση τις συλλογικές συμβάσεις -εξαιρουμένων των πληρωμών που καταβλήθηκαν ως αποζημίωση για την άνοδο του πληθωρισμού- αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5,5% σε ονομαστικούς όρους το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) του ιδρύματος Hans Boeckler.

Αν και το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2022, στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση κατά 0,4% συνυπολογίζοντας την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,9%.

Ο Schulten περιμένει σκληρές διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή