Ακριβά ενοίκια

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει – και μάλιστα πολύ καλά – πως το γεγονός που κάνει ακόμη πιο επώδυνο το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι η «απογείωση» των ενοικίων. Ακόμη και στις λαικές περιοχές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής! Το πρόβλημα πλέον είναι δύσκολο να κρυφτεί. Και συνδυάζεται με τις … τιμές των σούπερ μάρκετ! Δηλαδή τι περιθώρια για τις αγορές καταναλωτικών προιόντων αφήνει κάθε μήνα η πληρωμή του ενοικίου.

Δεξαμενή διαμερισμάτων

Χθες, λοιπόν, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη Βουλή και συζήτησε την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το στεγαστικό πρόβλημα, ο πρόεδρος του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Από τις προτάσεις που έκανε κρατώ τις δύο: ζήτησε πρωτίστως την κατάργηση της golden visa, όπως έπραξαν η Ισπανία και η Πορτογαλία και αποφόρτισαν την αγορά των ενοικίων και την δημιουργία μιας «δεξαμενής διαμερισμάτων». Επισημαίνονται ότι υπάρχει ανάγκη για 150.000 διαμερίσματα.

Μόνο τρεις;

Κι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να «σχετικοποιήσει» το πρόβλημα λέγοντας ότι οι 7 στους 10 έλληνες είναι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ως εκ τούτου η συζήτηση αφορά μόνο τους 3 στους 10 ενεργούς οικονομικά πολίτες. Μάλιστα. Πρώτον, είναι προφανές ότι δεν ισχύει αυτή η αναλογία και βεβαίως είναι μεγαλύτερη. Διότι πολλοί κάτοικοι πχ του λεκανοπεδίου κατάγονται από άλλες περιοχές, όπου έχουν στην ιδιοκτησία τους τα πατρικά τους σπίτια. Δηλαδή είναι ιδιοκτήτες. Αλλά κατοικούν στην Αττική, όπου είναι ενοικιαστές. Εχουν διπλή ιδιότητα. Αυτό όμως που βαραίνει είναι η δεύτερη ιδιότητα του, του ενοικιαστή!

Αμεσες ξένες επενδύσεις

Κατ΄ αρχήν ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο κατάργησης της golden visa – τα χρήματα για την golden visa κατατάσσονται στις άμεσες ξένες επενδύσεις! Που είχε επικρίνει προ μηνών ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Και ανακοίνωσε πως σκέφτεται να την αυξήσει και μάλιστα σημαντικά. Μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για 800.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα!

Να κλείσουν!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα όσοι συζητούσαν για την αξιοποίηση της golden visa με 250.000 ευρώ, θα «τρέξουν» να κλείσουν τις συμφωνίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Προτού αυξηθεί! Προβλέπω οι δουλειές να αυξάνονται σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία, σε δικηγορικές εταιρείες και σε συμβολαιογραφεία…. Και αναφέρθηκε και στις, μάλλον, ασήμαντες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε σχέση με το μέγεθος τους προβλήματος….

Διαπιστώσεις

Πάντως αυτό που χάρηκα στην χθεσινή συζήτηση ήταν οι διαπιστώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το πρόβλημα. Ακόμη μία φορά! Κι είναι αλήθεια πως οι διαπιστώσεις του είναι σωστές. Αν δεν ήταν πρωθυπουργός θα μπορούσε να ήταν σχολιαστής σε τηλεοπτικό παράθυρο….

—–

Το ραντεβού Σκυλακάκη – Παπαλεξόπουλου

Πέρασε χαμηλά από τα ραντάρ της δημοσιότητας ένα ραντεβού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήταν ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο του ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ως γνωστόν είναι και πρόεδρος του ΣΕΒ αλλά όπως μαθαίνω επισκέφθηκε τον κ. Σκυλακάκη με την επιχειρηματική του ιδιότητα.

Τι συζήτησαν

Τα σενάρια πήγαν και ήρθαν ως προς το αντικείμενο της συζήτησης.

Λέγεται ότι η συνάντηση ήταν πάνω από μία ώρα, ενώ πηγές του υπουργού απέφυγαν να σχολιάσουν την ατζέντα της συνάντησης. Μάλιστα, σχολιάσαν πως ο κ. Σκυλακάκης δεν συνηθίζει όταν πρόκειται για τέτοια ραντεβού να κάνει γνωστά τα θέματα της συζήτησης.

Άλλες πηγές μου λένε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας των βιομηχανιών. Τόσο συνολικά όσο και ειδικά για τον Τιτάνα.

Να θυμίσω πως πλέον τόσο η τσιμεντοβιομηχανία όσο και άλλα εργοστάσια όπως για παράδειγμα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ή της Mytilineos έπαψαν να είναι πελάτες της ΔΕΗ με τη συνηθισμένη εδώ και δεκαετίες μορφή σύμβαση προμήθειας.

Πλέον, πλην της Mytilineos, οι άλλες βιομηχανίες έχουν συμφωνήσει πολυετή συμβόλαια παροχής ρεύματος τα οποία σε πρώτη φάση θα ηλεκτροδοτούνται από ένα συνολικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και έπειτα μόλις η ΔΕΗ ετοιμάσει μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συνάψουν πολυετείς συμβάσεις με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Δύσκολη εξίσωση

Το πρόβλημα είναι πως με τα νέα μέτρα (κόφτης στην έγχυση ενέργειας από φωτοβολταϊκά) που επεξεργάζεται το υπουργείο για να αυξήσει τη χωρητικότητα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής επηρεάζονται οι τιμές που έχουν συμφωνήσει οι βιομήχανοι με τη ΔΕΗ μέσα από τις διμερείς συμβάσεις.

Δεν ξέρω αν ο κ. Παπαλεξόπουλος βοήθησε τον κ. Σκυλακάκη να τετραγωνίσει τον κύκλο… αλλά ο τελευταίος έχει βάλει αναμφίβολα μία δύσκολη εξίσωση προς επίλυση…

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL

Το κοινοπρακτικό σχήμα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL ως γνωστόν έχει σε πλήρη εξέλιξη τις κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπτυξη και λειτουργία του πλέον αποδοτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή.

Οι δύο όμιλοι έχουν συστήσει εξ ημισείας τη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής και ο σταθμός κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ εταιρεία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Απρόσκοπτα

«Οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα», έκαναν γνωστό με ανάρτηση τους στο LinkedIn οι εταιρείες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Και σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία του εργοστασίου που κλίκαρε ο φωτογράφος Νίκος Δανιηλίδης οι εργασίες ανέγερσης βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Ταυτόχρονα αναμένεται να υλοποιηθούν και οι διασυνδέσεις με τα δίκτυα Υψηλής Τάσης 400 kV (Κιλοβόλτ) και του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Θέση σε λειτουργία

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής βρίσκεται επίσης στη φάση των πρόδρομων εργασιών για να τεθεί σε λειτουργία.

Υπάρχει δρόμος μπροστά για την πλήρη ολοκλήρωση και λειτουργία του CCGT των 877 MW με τον χρόνο να εκτιμάται προς τα μέσα του 2024, όπως άλλωστε έχουν κάνει γνωστό και οι όμιλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL.

Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να συμβάλλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας ιδίως μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories