Μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, με λαμπρή ιστορία πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατέληξε σε συμφωνία πώλησης. Η κίνηση αυτή μπορεί να σημάνει μια νέα αρχή για την πλατφόρμα, καταδεικνύοντας παράλληλα ωστόσο πόσο εύκολα δημοφιλή discount mobile apps -όπως είναι σήμερα η Shein και η Temu- μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στο… ναδίρ.

Ο λόγος για την εταιρεία ContextLogic Inc. η οποία πούλησε την προβληματική discount πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Wish στην Qoo10 με έδρα τη Σιγκαπούρη έναντι περίπου 173 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Πρόκειται για μια απότομη πτώση για μια εταιρεία που συγκέντρωσε 1,1 δισ. δολάρια κατά την ΑΜΚ της τον Δεκέμβριο του 2020.

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Δεν είμαστε «κλώνος» της Amazon – Tι απαντά η Shein

Μια όχι και τόσο επιτυχημένη… επιθυμία

Η Wish ξεκίνησε από τον Piotr Szulczewski, πρώην μηχανικό της Google, στο Σαν Φρανσίσκο ως εταιρεία λογισμικού με την ονομασία «ContextLogic». Τον Σεπτέμβριο του 2010, η ContextLogic έλαβε 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της Yelp Jeremy Stoppelman. Τον Μάιο του 2011, ο Szulczewski κάλεσε τον φίλο του από το κολέγιο Danny Zhang να επανεκκινήσει την εταιρεία ως Wish.

Τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση στο πιο πρόσφατο τρίτο τρίμηνο, το οποίο ακολούθησε μείωση 66% ένα χρόνο νωρίτερα. Τον Νοέμβριο, η εταιρεία δήλωσε ότι εξετάζει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τη «μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους της Wish».

Η εταιρεία αναμένει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με την επιφύλαξη της έγκρισης των μετόχων της ContextLogic και άλλων συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης. Η συναλλαγή δεν υπόκειται σε κανένα ενδεχόμενο χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ContextLogic θα αρχίσει να διαπραγματεύεται με νέο σύμβολο διαπραγμάτευσης εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η ContextLogic σκοπεύει να υποβάλει το σχέδιο σε ψηφοφορία των μετόχων της κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της το 2024, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ποιος την αγόρασε

Η Qoo10 λειτουργεί τοπικές ηλεκτρονικές αγορές στην Ασία, μια σημαντική περιοχή για την Wish. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το εμπορικό σήμα και η πλατφόρμα της Wish θα αποτελέσουν μέρος του χαρτοφυλακίου επιχειρήσεων της Qoo10.

Η Wish ανέφερε στο ChainStoreAge ότι οι λιανοπωλητές της θα επωφεληθούν από μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ οι χρήστες της Wish αναμένεται να επωφεληθούν από μια μεγαλύτερη ποικιλία αγαθών σε ανταγωνιστικές τιμές.

Joe Yan

Οι στόχοι

«Η ενσωμάτωση της πλατφόρμας Wish στην Qoo10 θα δημιουργήσει μια πραγματική παγκόσμια πλατφόρμα διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου για την υποστήριξη της τεράστιας ζήτησης της αγοράς», δήλωσε ο Joe Yan, διευθύνων σύμβουλος της ContextLogic. «Μετά το κλείσιμο, αναμένουμε ότι η νέα πλατφόρμα της Wish θα έχει βελτιωμένη εμπειρία για τους πελάτες μέσω της αυξημένης ποικιλίας προϊόντων και της επιλογής εμπόρων. Και για τον λιανοπωλητή μας, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πλήρως ολοκληρωμένες υλικοτεχνικές δυνατότητες για να παρέχουμε απαράμιλλα οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες με υψηλό ποιοτικό έλεγχο και διαφάνεια».

«Η Wish διαθέτει καινοτόμο τεχνολογία που παρέχει ιδιαίτερα διασκεδαστικές, εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών για τους χρήστες της, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου», δήλωσε ο CEO και ιδρυτής της Qoo10 Young Bae Ku. «Συνδυάζοντας την επιχειρησιακή μας εμπειρία και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης των δεδομένων της Wish, αναμένουμε να οδηγήσουμε σε μεγαλύτερη επιτυχία τους εμπόρους λιανικής πώλησης, παρέχοντας παράλληλα μια ακόμη μεγαλύτερη αγορά για τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή