Σταθεροποιητικές κινήσεις καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στη σκια της πρόβλεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για επιβράδυνση της ζήτησης. Χθες σημείωσαν άνοδο λόγω των αδύναμων στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που πυροδότησαν την αισιοδοξία ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν πτώση 9 σεντς ή 0,1% στα 82,77 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο 4 σεντς στα 78,07 δολάρια το βαρέλι.

Fitch: Γεωπολιτική και εκλογές καταλύτες για τα commodities

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο άνω του 1% την Πέμπτη, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ προκάλεσε ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να είναι θετικό για τη ζήτηση πετρελαίου.

Η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2023. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,1%.

«Οι ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ παρείχαν στήριξη την Πέμπτη, αλλά οι επενδυτές προσαρμόζουν τώρα τις θέσεις τους ενόψει ενός μεγάλου Σαββατοκύριακου στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities.

«Ενώ παρακολουθούν στενά τις τάσεις των επιτοκίων, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αξιολογούν κατά πόσον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή θα μεταφερθούν στις αλυσίδες εφοδιασμού αργού», είπε, προβλέποντας ότι το WTI θα διαπραγματεύεται στο εύρος των 70-80 δολαρίων για κάποιο διάστημα.

Είναι θέμα δυναμικής

Επιβαρύνοντας το κλίμα στην αγορά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, ο ενεργειακός παρατηρητής του βιομηχανικού κόσμου, δήλωσε την Πέμπτη ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου χάνει τη δυναμική της και περιόρισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024, σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που υποστηρίζει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Η μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,22 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου μήνα. Ο ΟΠΕΚ επέμεινε την Τρίτη στην πολύ πιο απότομη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ δήλωσε την Πέμπτη ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον μιας πόλης στο βόρειο Ισραήλ σε μια «προκαταρκτική απάντηση» στη δολοφονία 10 αμάχων στο νότιο Λίβανο, την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Λιβανέζους αμάχους σε τέσσερις μήνες διασυνοριακών εχθροπραξιών.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν την Πέμπτη ότι πραγματοποίησαν επιδρομή στο μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο της Γάζας, καθώς πλάνα έδειχναν χάος, φωνές και πυροβολισμούς σε σκοτεινούς διαδρόμους γεμάτους σκόνη και καπνό.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να συνεχίσει να καθοδηγεί τις τιμές του αργού. «Θα περίμενα ότι τα τελευταία κέρδη από ένα αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου στη Μέση Ανατολή θα παραμείνουν, ειδικά ενόψει του Σαββατοκύριακου», επισήμανε στο Reuters η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης πετρελαϊκών αγορών Vanda Insights.

«Η επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει μια απάντηση από τους Χούθι, οι οποίοι ήταν λίγο ήσυχοι τον τελευταίο καιρό στην Ερυθρά Θάλασσα, και άλλες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή», πρόσθεσε η Hari.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities