Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, με τον βρετανικό FTSE 100 να διαφοροποιείται της διορθωτικής πορείας των υπολοίπων, στη σκιά και της αμερικανικής αργίας, η οποία συγκράτησε τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,17%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 7.728 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,15% στις 17.092 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,01% στις 7.768 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ελβετικής εταιρείας λογισμικού Temenos σημείωσαν άνοδο άνω του 8,8%, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά από την επικριτική έκθεση της short-seller Hindenburg Research. Η έκθεση υποστήριζε ότι υπάρχουν «παραποιημένα στοιχεία κερδοφορίας και σημαντικές λογιστικές παρατυπίες» στην Temenos, βασίζοντας τους ισχυρισμούς σε μια έρευνα που περιελάμβανε συνεντεύξεις με 25 πρώην υπαλλήλους της εταιρείας.

Επίσης, οι μετοχές της AstraZeneca σημείωσαν άνοδο 3%, αφού η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου της Tagrisso, για τη θεραπεία ενός τύπου καρκίνου του πνεύμονα.

Από την άλλη, οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας πληροφορικής Bechtle υποχώρησαν κατά 3% αφού υποβαθμίστηκε η σύσταση της σε underweight από την Barclays, εξαιτίας των περιορισμένων προοπτικών της για φέτος.

Η γερμανική οικονομία

Το κλίμα πάντως κράτησε ήπια αρνητικό και νέα έκθεση της Deutsche Bundesbank, ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετά από τη «στασιμότητα τα πρώτα τρία τρίμηνα…».

Το ίδρυμα προέβλεψε επίσης πιθανή μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά το αρχικό τρίμηνο του 2024, που αποδίδεται στη μειωμένη βιομηχανική εξωτερική ζήτηση, στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, στο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, στη μείωση των επενδύσεων και στην αβεβαιότητα της κλιματικής πολιτικής.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διαπέρασε και τις 1.420 μονάδες

Πάνω από το υψηλό των τελευταίων ημερών αναρριχήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βοήθεια επιλεγμένων «υστερούντων» τίτλων, χωρίς όμως να ανεβάσει αρκετά τις συναλλαγές του, στη σκιά της αμερικανικής αργίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 1.422,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.403,23 μονάδων (-0,15%) και 1.422,85 μονάδων (+1,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 7,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,40% στις 3.462,47 μονάδες, ενώ στο +1,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.437,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 1.240,55 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές