Το «ράλυ» της εταιρείας επεξεργαστών Nvidia συνεχίζεται, χωρίς -προσώρας- κάτι να φαίνεται ότι μπορεί να ανακόψει την ανοδική της πορεία.

Η εταιρεία, που διευθύνεται απο τον Jensen Huang, αντικατάστησε την Tesla του Ιλον Μάσκ, ως η πιο εμπορεύσιμη μετοχή της Wall Street, κατακτώντας και τον τίτλο της τρίτης πιο πολύτιμης αμερικανικής εταιρείας.

Wall Street: Η Nvidia ηγείται του ράλι στον S&P 500 – Κίνδυνος εγκλωβισμού στις υψηλές προσδοκίες

Nvidia Corp CEO Jensen Huang, REUTERS/Ann Wang

Η εντυπωσιακή «εκπροσώπηση» της Nvidia στην καθημερινή διαπραγμάτευση στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν προκαλεί πλέον έκπληξη: Οπως αναφέρει το Reuters , μετοχές της Nvidia αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων άλλαζαν χέρια καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις, ξεπερνώντας την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Elon Musk, η οποία κατά μέσο όρο άλλαζε 22 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα την ίδια περίοδο.

Η έκρηξη των μετοχών της AI

Η Tesla από το 2020 είχε κυριαρχήσει στις καθημερινές συναλλαγές μετοχών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, με τον τζίρο (η τιμή της μετοχής μιας μετοχής πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των μετοχών που ανταλλάχθηκαν) να ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Την Παρασκευή, οι συνδυασμένες συναλλαγές της Nvidia και της Super Micro Computer , μιας άλλης εταιρείας που «κερδίζει» από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, αντιπροσώπευαν πάνω από το 40% του συνολικού τζίρου των 10 μετοχών με τις περισσότερες συναλλαγές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, της Meta Platforms, της Apple , της Amazon και της Microsoft .

Νέα εποχή;

Υπάρχει το επιχείρημα ότι αυτή είναι η αυγή μιας νέας εποχής των συναλλαγών, όπως η αυγή του διαδικτύου, με την Nvidia στην πρώτη θέση», δήλωσε ο Dennis Dick, trader στην Triple D Trading στο Οντάριο του Καναδά.

Αλλά ο Dick προειδοποίησε επίσης ότι ο «ουρανοκατέβατος» κύκλος εργασιών σε μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη υποδηλώνει ότι οι μικροεπενδυτές και οι αλγοριθμικοί έμποροι οδηγούν τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα με βάση τη δυναμική και όχι τα θεμελιώδη στοιχεία, όπως οι προσδοκίες για μελλοντική αύξηση των εσόδων.

Η Super Micro, η οποία πωλεί εξαρτήματα διακομιστών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Nvidia, είδε την αξία της να υπερτριπλασιάζεται και να φτάνει τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Κατέρρευσε 20% από τα υψηλά ρεκόρ της την Παρασκευή, αφού η Wells Fargo άρχισε να καλύπτει τη μετοχή με αξιολόγηση ίσης στάθμισης, λέγοντας ότι η αποτίμησή της προεξοφλεί ήδη «σταθερή ανοδική πορεία».

Κεφαλαιοποίηση Χ 3

Η Nvidia ελέγχει περίπου το 80% της αγοράς high-end τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και την περασμένη εβδομάδα η κεφαλαιοποίησή της επισκίασε, ξεχωριστά, την Amazon και την Alphabet για να γίνει η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία της Wall Street, πίσω από τη Microsoft και την Apple.

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia έχει εκτιναχθεί στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια από 540 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Tesla έχει πέσει 20% μέχρι στιγμής το 2024, καθώς παλεύει με τη «χλιαρή ζήτηση» για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Μια μετοχή στα κόκκινα ;

Η υπέρμετρη εκπροσώπηση της Nvidia στην καθημερινή διαπραγμάτευση των μετοχών θα μπορούσε να αφήσει τους επενδυτές πιο ευάλωτους σε περίπτωση που η αύξηση των εσόδων της εταιρίας κατασκευής επεξεργαστών,  αποτύχει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών και να ανακόψει το ράλι της Wall Street που έχει τροφοδοτηθεί από την ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές. Ανάλογες «ανησυχίες» διατυπώνουν τόσο το Reuters όσο και οι Financial Times. Η γνωστή εφημερίδα μόλις την περασμένη εβδομάδα αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό την όλη εξέλιξη, σε ενα άρθρο που τιτλοφορούνταν «Move over Tesla, there’s a new options monster in town / Ξεπεράστε την Tesla, υπάρχει ένα νέο τέρας επιλογών στην πόλη» το οποίο, κατέληγε με τη φράση: «Αυτό είναι τρελό, πότε θα γίνει το κραχ κλπ.»

Η τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας , που έχει έδρα στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας,  αναμένεται αύριο Τετάρτη και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας στη Wall Street.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια εντυπωσιακή έκθεση θα μπορούσε να αντιστρέψει το ράλι που έχει στείλει τη μετοχή της Nvidia στα ύψη κατά 47% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή