Κερδίζει

Δεν γνωρίζω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά στο διάστημα των τελευταίων 30 χρόνων οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας αναπτύχθηκαν με άλματα.

Στο ίδιο διάστημα το δημόσιο σύστημα υγείας «πνίγηκε» από την περιορισμένη χρηματοδότηση και από την έκρηξη των παθογενειών που το χαρακτήριζαν. Όταν μάλιστα η ελληνική οικονομία εισήλθε στην κρίση, το ιδιωτικό σύστημα γνώρισε εξαιρετική ανάπτυξη και ένας από τους δύο κλάδους της ασφαλιστικής αγοράς που παρέμεινε δυναμικός ήταν ο κλάδος της υγείας!

Το κάτιτις…

Χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα νοσηλείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια γέμιζαν τις λίστες αναμονής. Για όλα αυτά όμως τελικά ο – φίλος μου – υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης έχει λύση. Ποια είναι αυτή; Να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι το χειρουργείο τους!

Ε, πέστο βρε άνθρωπε και τόσα χρόνια προσπαθούσαν τόσοι άλλοι να βρουν λύση στο πρόβλημα. Κι ορισμένοι έλεγαν να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία, άλλοι έλεγαν να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και άλλοι επίσης να πληρώνονται οι εργαζόμενοι αξιοπρεπώς. Βέβαια το ότι χρηματοδοτούν με τους φόρους τους το δημόσιο σύστημα υγείας φαίνεται πως δεν είναι αρκετό κι όσοι έχουν ανάγκη θα καταβάλουν και το … «κάτιτις τους»! Όχι ακριβώς, γιατί 2.000 ευρώ δεν το λες «κάτιτις» είναι κάτι παραπάνω….

Ναι αλλά στη Βρετανία…

Ετσι το έλυσε το πρόβλημα. Και για να μην διαμαρτύρονται όσοι περιμένουν μήνες – αν εν τω μεταξύ δεν έχουν αποδημήσει εις Κύριον – έριξε και δύο στατιστικά, που λέει ο λόγος, για την Βρετανία. Οτι στη Βρετανία, λέει, η λίστα έχει αναμονή 12 μήνες και περιλαμβάνει 7,6 εκατομμύρια «τυχερών» ανθρώπων. Το γεγονός ότι από εκεί πέρασε η … Θάτσερ είναι μία μικρή λεπτομέρεια! Γιατί δεν χρησιμοποιεί στοιχεία πχ από την Γερμανία ή την Γαλλία ή το Βέλγιο; Και χρησιμοποιεί από την Βρετανία που είναι ίσως – σε επίπεδο κοινωνικού κράτους –το χειρότερο υπόδειγμα νεοφιλελεύθερου μοντέλου;

Την σοφιστικήν!

Για να μην τον αδικώ όμως τον – φίλο μου – τον κ. Γεωργιάδη, ανακοίνωσε και την πρόσληψη 1.600 γιατρών για τα απογευματινά χειρουργεία. Εχω όμως την εντύπωση πως επειδή είναι ο «μέτρ» της επικοινωνίας, αν ζούσε στην αγαπημένη του Αρχαία Ελλάδα θα είχε οδηγήσει τους σοφιστές της εποχής στην ανεργία….

—-

EDPR – MORE

Άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του mega αιολικού πάρκου των περίπου 500 MW της πορτογαλικής EDPR και της ΜORE (ο «πράσινος» βραχίονας της Motor Oil) στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Με δύο αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε συνολικά επτά προσφυγές (τριών Δήμων, περιβαλλοντικών φορέων και κατοίκων) που αφορούσαν τα 354 MW του έργου και έκριναν ως νόμιμη την περιβαλλοντική αδειοδότηση για το μεγάλο αιολικό πάρκο ανεμογεννητριών, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Οι ανώτατοι δικαστές

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις επιπτώσεις των έργων, τα οποία δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των επιμέρους τμημάτων του έργου εκδόθηκαν σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της ειδικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης, δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις κατευθύνσεις του ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

—-

Ο αιγιαλός στα Δωδεκάνησα

Διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εκμετάλλευση παραλιών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, προχωρά σε κατάργηση των διατάξεων του ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού που ισχύει έως σήμερα στα νησιά των Δωδεκανήσων, σε σχέση με την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.

Στα 50 μέτρα

Στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, το οποίο έχει εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, προτείνεται να ισχύσει σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και Κάλυμνο, ότι και στην υπόλοιπη χώρα (δηλαδή απώτατο όριο των 50 μέτρων για την παραλία) ενώ έως σήμερα οι παραλίες στα συγκεκριμένα νησιά έχουν επιπλέον «αέρα» 12 μέτρων, γεγονός που έχει επιτρέψει τη διατήρηση αυτών των μεγάλων παραλιών που χαρακτηρίζουν τα Δωδεκάνησα.

Κατεδαφίσεις

Μάλιστα, οι εκτάσεις αυτές που ανήκαν στη δημόσια κτήση του Δημοσίου θα ανήκουν από την ψήφιση του νόμου κι έπειτα στην ιδιωτική του περιουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω αξιοποίησή τους. Αποτελεί επιπλέον ζητούμενο τι θα γίνει και με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη των 12 μέτρων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories