Ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσαν οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων από αναπτυσσόμενες χώρες καθώς άντλησαν 47 δισ. δολάρια. Στην κορυφή των πωλήσεων βρέθηκαν τα ομόλογα των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών και των αγορών που ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο, όπως αναφέρει το Reuters.

Παραδοσιακά στην αρχή του έτους σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα στις εκδόσεις κρατικού χρέους. Ειδικότερα φέτος Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Ουγγαρία, Ρουμανία έκαναν πρεμιέρα με μεγάλες εκδόσεις ομολόγων. Ωστόσο οι  ροές σε ειδικά κεφάλαια χρέους αναδυόμενων αγορών παρέμειναν σε ύφεση.

Αναδυόμενες αγορές: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εγχώρια ομόλογα

Από την αρχή του έτους, οι επενδυτές απέσυραν περίπου 1,6 δισ. δολάρια από τα ειδικά χαρτοφυλάκια σκληρού νομίσματος των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. To 2022 οι εκροές διαμορφώθηκαν σε 80 δισ. δολάρια και περίπου 40 δισ. το 2023. «Συνήθως σε αυτό το στάδιο αναμένεται να υπάρχουν εισροές κεφαλαίων» σημειώνει ο Πολ Γκρηρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρέους και συναλλάγματος αναδυόμενων αγορών στη Fidelity International.

«Νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή κατανομή προς τις αγορές μετοχών. Αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν τελικά στα σταθερά εισοδήματα και οι αναδυόμενες αγορές θα επωφεληθούν. Απλώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι νόμιζα» πρόσθεσε.

Ενώ τις πρώτες ημέρες του έτους κυριάρχησαν οι εκδότες υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης τον Ιανουάριος επαναλειτούργησαν ορισμένες γωνίες των πρωτογενών αγορών σταθερού εισοδήματος που ήταν πρόσφατα αδρανείς: η Ακτή Ελεφαντοστού έγινε το πρώτο υποσαχάριο έθνος που αξιοποίησε τις διεθνείς κεφαλαιαγορές εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. To Μπενίν, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters, στοχεύει να αντλήσει περίπου 750 εκατ. δολάρια αυτό το μήνα από την πρώτη έκδοση ομολόγων σε δολάρια.

Αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαίρεση.

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τη στρατηγική χρέους σε σκληρό νόμισμα στις αναδυόμενες αγορές της Ninety One, Θας Λου εκτιμά ότι η κύρια ανησυχία της απόκλισης μεταξύ των εκδόσεων και των ροών σε αυτά τα ειδικά fund σημαίνει ότι οι εκδότες υψηλής απόδοσης δεν θα αξιοποιήσουν τις αγορές σύντομα.

«Υπάρχουν μετρητά στην άκρη… αλλά εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός» πρόσθεσε.

Το απόθεμα μετρητών

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan, η προσθήκη των κουπονιών στις λήξεις και η σύγκριση με τις ακαθάριστες εκδόσεις θα έπρεπε να έχει αφήσει στα ειδικά fund σκληρού νομίσματος των αναδυόμενων αγορών μετρητά ύψους 78 δισ. δολαρίων προς επένδυση τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εκροές, αυτό θα είχε συρρικνωθεί σε μόλις 8 δισ. δολάρια, ανέφερε η τράπεζα σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η ζήτηση για τις πρόσφατες εκδόσεις, ιδίως από οικονομίες υψηλότερης διαβάθμισης, θα προερχόταν επίσης από αμοιβαία κεφάλαια, πρόσθεσε η JPMorgan. Οι εκδόσεις όμως χαμηλότερης διαβάθμισης  για τους εν λόγω διαχειριστές κεφαλαίων.

«Αν χωρίσετε τις αναδυόμενες αγορές σε δύο μισά, το χρέος των αναδυόμενων αγορών υψηλότερης ποιότητας διαπραγματεύεται πολύ παρόμοια με την Ευρώπη» εξηγεί ο Νταν Φάρελ, επικεφαλής του International Short Duration, Northern Trust Asset Management. «Αλλά στη συνέχεια, αν κοιτάξετε το χαμηλότερο άκρο των αναδυόμενων αγορών, βρίσκονται σε ένα πολύ διαφορετικό δημοσιονομικό χώρο και στην πραγματικότητα δεν είναι μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές».

Εν αναμονή της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων

Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι φέτος οι αναδυομένες οικονομίες θα βγούν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια που θα αγγίξουν τα 165 δισ.δολάρια, σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει το 20% σε σχέση με το 2023. Η τράπεζα προβλέπει ότι οι εκδότες υψηλής απόδοσης Ομάν, Σερβία, Τουρκία, Μπαχρέιν, Ουζμπεκιστάν και Κολομβία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις αγορές φέτος.

Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από το πότε και πόσο γρήγορα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ομάδας των 10 θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

«Δεν έχουμε δει ακόμη επιστροφή της σταθερότητας στα επιτόκια και στο μακροοικονομικό περιβάλλον λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για το υπόλοιπο του έτους» τονίζει ο Αλέξης ντε Τιλκές, επικεφαλής του τμήματος CEEMEA DCM της BNP Paribas. «Οι αγορές θα επικεντρωθούν στους εκδότες υψηλότερης διαβάθμισης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%