Ο χαλκός και ο χρυσός αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη άμεση ώθηση των τιμών στον τομέα των εμπορευμάτων από πιθανές μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

«Η άμεση ώθηση των τιμών από μια μείωση των 2ετών επιτοκίων των ΗΠΑ κατά 100 μονάδες βάσης από τη Fed είναι  μεγαλύτερη για τα μέταλλα, ιδίως για τον χαλκό (6%), στη συνέχεια για τον χρυσό (3%), ενώ ακολουθεί το πετρέλαιο (3%)» σημειώνει η Goldman Sachs.

Goldman Sachs: Στις 5.200 μονάδες ανεβάζει τον πήχη για τον S&P

Ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διαπραγματευόταν κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων των 8.548 δολαρίων ανά μετρικό τόνο , ενώ ο χρυσός βρέθηκε σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στα 2.030,30 δολάρια η ουγγιά.

Η τράπεζα της Wall Street, ωστόσο, εκτιμά ότι δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου ή των γεωργικών εμπορευμάτων, καθώς μικροπαράγοντες όπως οι εποχικοί κύκλοι αποθεμάτων και οι καιρικές συνθήκες αντισταθμίζουν τυχόν επιπτώσεις από τις μειώσεις επιτοκίων.

«Ο θετικός αντίκτυπος των χαμηλότερων επιτοκίων τόσο στη ζήτηση των εμπορευμάτων όσο και στην προσφορά καθιστά τον αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων διφορούμενος θεωρητικά», επισημαίνει η Goldman. «Στην πράξη, διαπιστώνουμε ότι κυριαρχεί η αύξηση της ζήτησης στις τιμές από το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς αποθεμάτων και από το υψηλότερο ΑΕΠ μέσω ευκολότερων οικονομικών συνθηκών».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα έρθει αργότερα από την πρόβλεψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities