Μείωση της τάξης του 80% σημείωσαν τα κέρδη της HSBC Holdings το τέταρτο τρίμηνο.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στο 1 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους από 5,05 δισ. δολάρια την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο. Η τράπεζα επιβαρύνθηκε με 3 δισ. δολάρια από τη συμμετοχή της στην κινεζική Bank of Communications και τις προβλέψεις που αυτή έπρεπε να λάβει για πιθανές ζημιές από την έκθεσή της στον τομέα ακινήτων ενώ παράλληλα η πώληση του τομέα λιανικής στη Γαλλία είχε αρνητική επίδραση 2 δισ. δολαρίων στην «τελική γραμμή» του ισολογισμού της.

Ρωσία: Εξελίξεις για την HSBC – Πράσινο φως από τον Πούτιν για έξοδο από τη χώρα

Ενώ η αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως ενίσχυσε τα κέρδη της HSBC για ολόκληρο το έτος σε επίπεδα ρεκόρ, η τράπεζα αντιμετώπισε αντίθετους ανέμους τον περασμένο χρόνο στην Κίνα, μια από τις βασικές αναπτυσσόμενες αγορές της. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση των ακινήτων όχι μόνο έχει πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά έχει αναγκάσει την HSBC να διαθέσει χρήματα για την κάλυψη πιθανών ζημιών, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, η HSBC ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών αξίας 2 δισ. δολαρίων και ενδιάμεσο μέρισμα τέταρτου τριμήνου 31 σεντς ανά μετοχή. Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn προειδοποίησε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει «προκλητικό» και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες εν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν έως και 3,8% καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης σύμφωνα με το ενεργητικό αύξησε τα κέρδη της προ φόρων  κατά περίπου 78% στα 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμενε να διαμορφωθούν στα  34,06 δισ. δολαρίων.

Η παρουσία στην Ασία

Η στρατηγική της HSBC εδώ και πολλά χρόνια έχει στρέψει τις δραστηριότητές της όλο και περισσότερο προς τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, όπου η τράπεζα βγάζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της. Οι εκποιήσεις επιχειρήσεων στη Γαλλία και τον Καναδά έχουν εξισορροπηθεί με εξαγορές περιουσιακών στοιχείων ασφάλισης και διαχείρισης περιουσίας στην Ασία, μια περιοχή που μεγαλώνει ο αριθμός των πλουσίων.

Η HSBC, η οποία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από την Ασία, πλήρωσε αρχικά 1,75 δισ. δολάρια για μερίδιο 19,9% στην BoCom με έδρα τη Σαγκάη τον Αύγουστο του 2004.

«Η BoCom παραμένει ένας ισχυρός εταίρος στην Κίνα και παραμένουμε επικεντρωμένοι στη μεγιστοποίηση της αμοιβαίας αξίας της συνεργασίας μας», ανέφερε η HSBC . «Οι θετικές μας απόψεις για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες διαρθρωτικής ανάπτυξης στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν αμετάβλητες».

Συνολικά η HSBC μείωσε την έκθεσή της στα εμπορικά ακίνητα της Κίνας στα 12,1 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 4,6 δισ. δολάρια από το 2022. Η έκθεσή της στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 27% στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση