Η Ινδία ξεπέρασε επίσημα την Κίνα ως το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου το 2023. Το ορόσημο ήταν πηγή υπερηφάνειας για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, αλλά και ανησυχίας. Είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρο ότι η κυρίως μικρής κλίμακας χαμηλών αποδόσεων αγροτική βιομηχανία είναι όμηρος του απρόβλεπτου πλέον κλίματος, και δεν είναι καλά εξοπλισμένη για να θρέψει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μητσοτάκης από Ινδία: Ιδιαίτερης σημασίας η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών

Η απογοήτευση των αγροτών κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο και χιλιάδες άρχισαν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Δελχί διεκδικώντας ελάφρυνση του χρέους και εγγυήσεις για τις τιμές των καλλιεργειών.

  1. Η ρίζα του προβλήματος

Η γεωργία παρέμεινε σχετικά ανέγγιχτη από την ώθηση για εκσυγχρονισμό της Ινδίας. Η ανάπτυξή της υστερεί σταθερά σε σχέση με τη συνολική οικονομία εδώ και χρόνια — συχνά σημαντικά. Πολλοί αγρότες εργάζονται σε μικρές εκτάσεις χωρίς οικονομίες κλίμακος. Οι μισοί στερούνται βασικού εξοπλισμού και οι καλλιέργειες συχνά καταστρέφονται από παράσιτα.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά δύσκολο να προβλεφθούν οι εποχιακές βροχές. Πολλοί αγρότες δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για να βελτιώσουν τις αποδόσεις και όσοι έχουν συχνά πληρώνουν 10% έως 25% πάνω από τα επιτόκια της αγοράς. Οι αγορές χονδρικής είναι συχνά αποδιοργανωμένες στην καλύτερη περίπτωση, δυσλειτουργικές στη χειρότερη.

  1. Γιατί διαδηλώνουν τώρα οι αγρότες;

Αφού πανεθνικές διαδηλώσεις κατέκλυσαν το Δελχί για μήνες το 2020 και το 2021, η κυβέρνηση Μόντι συμφώνησε να συγκροτήσει επιτροπή για να εξετάσει την καθιέρωση εγγυημένων τιμών αγροτικών προϊόντων.

Ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση και οι αγρότες δεν έχουν πλέον υπομονή. Με γενικές εκλογές σε μόλις λίγες εβδομάδες, ελπίζουν να πιέσουν την κυβέρνηση σε κάποιου είδους παραχώρηση.

Περίπου το 65% του πληθυσμού ζει σε αγροτικές περιοχές και οι περισσότεροι Ινδοί ασχολούνται με τη γεωργία, οπότε όταν μιλούν οι αγρότες, η κυβέρνηση πρέπει να ακούει. Οι διαμαρτυρίες είναι μέρος ενός κύματος διαδηλώσεων αγροτών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλον τον κόσμο φέτος.

  1. Τι απαιτούν οι αγρότες της Ινδίας;

Η κυβέρνηση θέτει ήδη κατώτατα όρια τιμών, αλλά διασφαλίζει αυτά τα επίπεδα μόνο για τις κρατικές αγορές συγκεκριμένων ειδών ως τρόπο να αποτρέψει τις βεβιασμένες πωλήσεις από τους αγρότες που συχνά ρίχνουν πολύ τις τιμές.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών απαιτούν οι ιδιώτες αγοραστές να πληρώνουν επίσης τις κατώτατες.

Θέλουν επίσης η κυβέρνηση να τους βοηθήσει να βγουν από το χρέος. Τα ανεξόφλητα δάνεια από εμπορικές τράπεζες προς αγρότες ανήλθαν σε περισσότερα από 18,4 τρισεκατομμύρια ρουπίες (222 δισεκατομμύρια δολάρια) το οικονομικό έτος 2020-21, από 12 τρισεκατομμύρια ρουπίες πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο αριθμός των αγροτών με χρέη έχει επίσης αυξηθεί, σε πάνω από 100 εκατομμύρια από 69 εκατομμύρια.

  1. Τι έγινε μέχρι τώρα;

Η αστυνομία στο Δελχί και στις γύρω πολιτείες έβαλε εμπόδια στους δρόμους καθώς διαδηλωτές αγρότες πλησίαζαν την πρωτεύουσα. Υπήρξαν ήδη κάποιες συγκρούσεις, με την αστυνομία να κατηγορεί τους αγρότες ότι τους πετροβολούσαν. Η αστυνομία στη βόρεια πολιτεία Haryana χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

  1. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να υποχωρήσει;

Οι διοργανωτές των διαμαρτυριών και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από πεντάωρη συνάντηση στις 12 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθεί να εκτονώσει τις διαδηλώσεις, ώστε να μην επισκιάσουν την εκστρατεία του Μόντι για την επανεκλογή του. Για να συνεχίσουν την πίεση, ορισμένες αγροτικές ομάδες —μαζί με συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις και φοιτητές— κάλεσαν σε πανεθνική απεργία στις 16 Φεβρουαρίου.

  1. Ποιος είναι ο αντίκτυπος μέχρι στιγμής;

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν απαγορευτεί στην πρωτεύουσα και σε πολλές πόλεις στις γειτονικές πολιτείες Haryana και Uttar Pradesh. Οδοφράγματα και σημεία ελέγχου ασφαλείας έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα. Οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν εκδώσει συμβουλές για ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να έρθουν στο Δελχί οδικώς.

  1. Τι έγινε στις τελευταίες μεγάλες διαδηλώσεις;

Ο Μόντι αναγκάστηκε να καταργήσει τρεις νόμους για τη μεταρρύθμιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων το 2021, τη μεγαλύτερη υποχώρηση των σχεδόν 10 ετών της θητείας του, αφού οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε θανατηφόρες συγκρούσεις στα περίχωρα του Δελχί.

  1. Τι λέει η κυβέρνηση;

Ο υπουργός Γεωργίας Αρτζούν Μούντα είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους αγρότες, αλλά δεν θα βιαστεί να εγκρίνει νομοθεσία. Ο Μόντι βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δεν έχει ακόμη απευθυνθεί στους διαδηλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή