Στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα διαμορφώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τον αυξανόμενο αριθμό απολύσεων σε μεγάλες εταιρείες.

Οι αρχικές αιτήσεις μειώθηκαν κατά 12.000 σε 201.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

ΗΠΑ: Λιγότερες οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, αφορούν τον συνολικό αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, μειώθηκαν σε 1,86 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου, επίσης το χαμηλότερο σε ένα μήνα.

Τα τελευταία στοιχεία, που δείχνουν ότι οι αιτήσεις παραμένουν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, προστίθενται σε άλλες αναφορές που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τα αυξημένα επιτόκια. Πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τη σταθερότητα της εργασίας ως βασικό παράγοντα που στηρίζει την πρόβλεψη για συνεχιζόμενες αυξήσεις στις καταναλωτικές δαπάνες φέτος.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις τείνουν να είναι ασταθείς. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος βοηθά στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων, μειώθηκε στις 215.250.

Τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία για τις αρχικές απαιτήσεις, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τις εποχιακές επιρροές, υποχώρησαν κατά 197.932, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Η Καλιφόρνια και το Κεντάκι σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση.

«Η αιφνιδιαστική πτώση των αιτήσεων ανεργίας – που έρχεται αμέσως μετά από μια σειρά ανακοινώσεων απολύσεων – προσθέτει σε συνεχείς αμφιβολίες για το πόσο σφιχτή είναι πραγματικά η αγορά εργασίας.» τονίζει ηEliza Winger, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics. «Εξετάζοντας τα δεδομένα σε κρατικό επίπεδο, βλέπουμε ότι το εύρος της αδυναμίας της αγοράς εργασίας έχει αυξηθεί – υπονοώντας ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι λιγότερο αισιόδοξες από ό,τι φαίνονται στην επιφάνεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή