Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ σημείωσε αύξηση των λειτουργικών κερδών, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι λιγότερες καταστροφές ωφέλησαν τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανέφερε λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 8,48 δισ. δολαρίων, έναντι 6,63 δισ. δολαρίων για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα αποτελέσματα βοηθήθηκαν από ένα άλμα στα κέρδη από την ανάληψη ασφαλιστικών εργασιών και τα έσοδα από επενδύσεις εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και ηπιότερων καιρικών συνθηκών. Τα μετρητά της εταιρείας σημείωσαν επίσης νέο ρεκόρ στα 167,6 δισ. δολάρια, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής συνέχισε να αντιμετωπίζει την έλλειψη μεγαλύτερων συμφωνιών.

Το ερώτημα των 160 δισ. δολ για τον Μπάφετ – Τι θα κάνει με τόσα μετρητά;

Τα κέρδη της Berkshire παρακολουθούνται πάντα στενά ως υποκατάστατο της οικονομικής υγείας των ΗΠΑ λόγω της επεκτατικής φύσης των επιχειρήσεών της – που κυμαίνονται από τη σιδηροδρομική εταιρεία BNSF, τη Geico και τη Dairy Queen, αναφέρει το Bloomberg. Αυτό καθιστά επίσης την εταιρεία ιδιαίτερα ευαίσθητη στα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία μπορούν να συμπιέσουν τη ζήτηση, και ο Μπάφετ προειδοποίησε τον περασμένο Μάιο ότι τα κέρδη στις περισσότερες δραστηριότητές του θα μειωθούν το 2023, καθώς μια «απίστευτη περίοδος» για την αμερικανική οικονομία πλησιάζει στο τέλος της.

«Η ασφαλιστική μας επιχείρηση είχε εξαιρετικά καλές επιδόσεις πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ στις πωλήσεις, το float και τα ασφαλιστικά κέρδη», ανέφερε ο Μπάφετ στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, την οποία η εταιρεία δημοσίευσε μαζί με τα κέρδη της το Σάββατο. «Έχουμε πολλά περιθώρια ανάπτυξης».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Berkshire ανακοίνωσε κέρδη μετά τον θάνατο του Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπροέδρου της Berkshire και μακροχρόνιου επενδυτικού συνεργάτη του Μπάφετ, σε ηλικία 99 ετών, στα τέλη Νοεμβρίου. Όπως τονίζει η Wall Street Journal, ο Μπάφετ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της επιστολής για να επαινέσει τον ρόλο του Μάνγκερ στη δημιουργία της εκτεταμένης εταιρείας.

Παρά την αναβάθμιση της διαδικασίας εξαγορών της Berkshire τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει πολλές από τις μεγάλες συμφωνίες που ουσιαστικά δημιούργησαν τη φήμη του Μπάφετ, αφήνοντάς τον με περισσότερα μετρητά από αυτά που ο ίδιος και οι επενδυτές αναπληρωτές του θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν γρήγορα.

Αφού έμεινε πίσω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τότε έχει αποκτήσει μετοχές της Occidental Petroleum Corp. και έκλεισε συμφωνία ύψους 11,6 δισ. δολαρίων για την αγορά της Alleghany Corp. Ο επενδυτής ενίσχυσε επίσης τη συμμετοχή της Berkshire σε πέντε εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας πέρυσι, αφού τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατακόρυφα – μια κίνηση που τροφοδότησε ράλι στη μετοχή τους. Ο Μπάφετ συνέχισε επίσης να στηρίζεται στις επαναγορές μετοχών εν μέσω της έλλειψης ελκυστικών εναλλακτικών λύσεων, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά ωφελούν τους μετόχους.

Συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των παραγώγων, η Berkshire εμφάνισε καθαρά κέρδη 37,6 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, ευρύτερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, βοηθούμενη από τα υψηλότερα επιτόκια. Η Berkshire συνιστά συχνά στους επενδυτές να παραβλέπουν τα κέρδη ή τις ζημίες από επενδύσεις, τα οποία συνδέονται με λογιστικούς κανόνες, λέγοντας ότι μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Ελλείψει μεγαλύτερων συμφωνιών, ο Μπάφετ συνέχισε επίσης να στηρίζεται στις επαναγορές μετοχών, οι οποίες, όπως είπε, ωφελούν τους μετόχους. Η εταιρεία δαπάνησε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για το έτος σε περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή