Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τρόπους χρηματοδότησης τεράστιων επενδύσεων γρήγορα, προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη, υπογραμμίζει ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η υπογραφή του οποίου φιγουράρει στα πρώτα χαρτονομίσματα του ευρώ.

«Πολλές βαθιές αλλαγές έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομική τάξη», υπογράμμισε. «Αυτές οι αλλαγές έχουν ποικίλες συνέπειες, μία από τις οποίες είναι ξεκάθαρη είναι ότι θα πρέπει να επενδύσουμε ένα τεράστιο ποσό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη».

Ο Ντράγκι έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με το πώς να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική.

«Ανυπομονώ για αυτή τη συζήτηση για να μάθω τι σκέφτονται και προετοιμάζονται οι υπουργοί Οικονομικών για το πώς να χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδυτικές ανάγκες», είπε από τη Γάνδη, όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών.

Κοινός δανεισμός

Μία από τις ιδέες που εξετάζονται στη διήμερη συνάντηση είναι ο κοινός δανεισμός της ΕΕ για πληρωμή για την ενίσχυση του στρατού του μπλοκ, μετά από παρόμοιες κινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι είπε στους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι η χρήση του κοινού χρέους είναι «ένας υγιής τρόπος» αντιμετώπισης κρίσεων.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συνεχίσουμε να έχουμε κοινή χρηματοδότηση για κοινούς στόχους», τόνισε.

Βαρύ όνομα

Ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει να διαθέτει ένα «βαρύ» όνομα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ακόμη και τις περιόδους που δεν διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλωστε, οι πάντες έχουν διαμηνύσει στον 76χρονο πολιτικό πως πάντοτε θα υπάρχει γι’ αυτόν μια θέση στην κεντρική σκηνή.

Παρά το γεγονός ότι πολλά θα κριθούν από την ετυμηγορία της κάλπης και τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν στην ΕΕ των «27», ρεπορτάζ των «Financial Times» αναφέρει πως αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες θεωρούν ήδη τον Ντράγκι ως «δυνάμει υποψήφιο» για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ο Ντράγκι ανήκει σε εκείνες τις προσωπικότητες για τις οποίες δύσκολα κανείς θα πει όχι, στην περίπτωση που διαμορφώνεται ισχυρή στήριξη υπέρ του» δήλωσε χαρακτηριστικά στους «FT» η Ναταλί Τότσι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Ρώμης. Πρόσθεσε δε ότι όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και διοικητή της ΕΚΤ και τη στάση που θα τηρήσει, «είναι απίθανο να πει όχι στην περίπτωση που του ζητηθεί, όμως δεν πρόκειται να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή