Το Κατάρ επιδιώκει περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνίες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία, αναφέρει το Bloomberg.

Το κράτος της Μέσης Ανατολής και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG στον κόσμο, σχεδιάζει μια νέα αύξηση 13% στην ετήσια δυναμικότητα παραγωγής , πέρα από μια επέκταση που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Ολλανδία: To deal που εμποδίζει την απεξάρτηση από το ρωσικό LNG

Η αύξηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Ασία, θα οδηγήσει τη ζήτηση μαζί με μια οικονομική ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ Αλ Κααμπι (Saad Al-Kaabi). Η χώρα επιδιώκει επίσης να κλείσει περισσότερα συμβόλαια στην Ευρώπη, είπε.

Η απόφαση να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου έρχεται καθώς μια προοπτική για πλεόνασμα εφοδιασμού και μια μετατόπιση ορισμένων χωρών από τα ορυκτά καύσιμα είναι «απειλητική».

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα μπορούσε να κορυφωθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η ώθηση του Κατάρ υπογραμμίζει τη σημασία του φυσικού αερίου για τη χώρα. Οι εξαγωγές του καυσίμου είναι το μεγαλύτερο εισόδημα της χώρας, γεγονός που την έχει ήδη καταστήσει μία από τις πλουσιότερες χώρες και έχει συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής της από τότε που ξεκίνησε τις αποστολές της πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Νέα επέκταση στην παραγωγή

«Λέγαμε σταθερά ότι χρειαζόμαστε πολύ LNG», είπε ο Σαάντ Αλ Κααμπι σε συνέντευξή του την Κυριακή. «Χρειαζόμαστε περισσότερο αέριο για τον κόσμο και χρειαζόμαστε περισσότερους παίκτες».

Το Κατάρ θα προσθέσει 16 εκατομμύρια τόνους ετήσιας παραγωγικής ικανότητας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, επιπλέον της επέκτασης κατά 49 εκατομμύρια τόνους ετησίως που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπάρχει σύμφωνο διάρκειας 27 ετών με την China Petroleum & Chemical Corp. και με ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Eni SpA, η TotalEnergies SE και η Shell Plc. Ωστόσο, τα στοιχεία του BloombergNEF δείχνουν ότι η χώρα πρέπει να βρει αγοραστές προκειμένου να «καλυφθεί» περίπου το ήμισυ της συνεχιζόμενης επέκτασης.

Η κίνηση του Κατάρ έρχεται επίσης τη στιγμή που οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο πέρυσι, διέκοψε την έκδοση νέων αδειών εξαγωγής, ενώ εξετάζει τον αντίκτυπο των υψηλότερων εξαγωγών στο κλίμα, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Αυτή η απόφαση θα πλήξει τους μικρούς Αμερικανούς παραγωγούς που βασίζονται στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμφωνιών πωλήσεων για να στηρίξουν τις επενδύσεις σε έργα υγροποίησης, σύμφωνα με τον Αλ-Κάαμπι.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και της μειωμένης ζήτησης, αλλά και επειδή η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει ξεθωριάσει και οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής LNG αναμένεται να μειώσουν τυχόν υπολειπόμενη στενότητα της αγοράς.

Αν και είναι αδιανόητο για το Κατάρ να επεκταθεί σε μια δυνητικά «υπερτροφοδοτούμενη αγορά, πιστεύουμε ότι η περιοχή, η οποία είναι ο φθηνότερος προμηθευτής LNG στον κόσμο, μπορεί να επωφεληθεί από το αυξημένο μακροπρόθεσμο μερίδιο αγοράς, μεταφέροντας παράλληλα την εικόνα ενός αξιόπιστου προμηθευτή»,  αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.

Το Κατάρ είναι απομονωμένο από τον πλήρη αντίκτυπο των παγκόσμιων διακυμάνσεων των τιμών, είπε ο Αλ-Κάαμπι. «Εάν υπάρξει ύφεση, θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε περισσότερο από άλλους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια