Όλο και περισσότερες πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας διακρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής δήλωσης της συνεδρίασης που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Βραζιλία.

«Σημειώνουμε ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί», ανέφερε το προσχέδιο ανακοινωθέν με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι πιο ισορροπημένοι. Οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ταχύτερο από το αναμενόμενο αποπληθωρισμό».

Παγκόσμια οικονομία: Πώς έμαθε να αγαπά το… χάος

Επισημαίνεται, πάντως, ότι το κείμενο δεν είναι οριστικό και η διατύπωση υπόκειται σε εντατικές διαπραγματεύσεις στο Σάο Πάολο όπου φτάνουν αύριο Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της G20

Διχασμός

Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά έντονων διαφωνιών μεταξύ των χωρών, ιδίως για τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα.

Χαρακτηριστικό του διαχασμού στην ομάδα των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, είναι ότι στο προσχέδιο κειμένου γίνεται λόγος για «συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου» μεταξύ των προκλήσεων, χωρίς να κατονομάζονται, καθώς και στις «γεωοικονομικές εντάσεις».

Πάντως, η δήλωση αντικατοπτρίζει μια σχετικά αισιόδοξη άποψη για μια παγκόσμια οικονομία που τα τελευταία χρόνια έδωσε μάχη προκειμένου να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας, τον πληθωρισμό και την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις κατάλληλες νομισματικές πολιτικές, στη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού και στη συγκράτηση των τιμών των εμπορευμάτων», αναφέρεται στο προσχέδιο της G-20.

Με «υποστήριξη από τις ΗΠΑ»

Σε συνέντευξη Τύπου στο Σάο Πάολο την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε τον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η πορεία της Αμερικής προς μια ήπια προσγείωση έχει υποστηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη».

Η Γέλεν αναγνώρισε τους κινδύνους για τις προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, οι οποίες οδηγούν σε άνοδο  τιμές των εμπορευμάτων και διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και του προβλήματος χρέους που μαστίζουν χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Θα αποφύγουν κακοτοπιές

Οι αξιωματούχοι της G-20 έχουν δυσκολευτεί να συμφωνήσουν στις διατυπώσεις για του πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτός στην Ουκρανία, κάτι αναμενόμενο δεδομένου ότι  στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και οι ΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι.

Μια προκαταρκτική συνεδρίαση τη Δευτέρα ήταν μια ημέρα παζαριών για το πώς να αναφερθούν στις οικονομικές επιπτώσεις και τους κινδύνους του πολέμου, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Οι υπουργοί αναμένεται να προσπαθήσουν να παρακάμψουν ορισμένα από τα επίμαχα θέματα. Η Βραζιλία, που φιλοξενεί τη σύνοδο,  προωθεί μια ατζέντα που περιλαμβάνει τη φτώχεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ