Το μέγα ερώτημα των αγορών παγκοσμίως, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι το κατά πόσο το ράλι που έχει πραγματοποιηθεί είναι βιώσιμο. Πόσο στέρεες είναι οι βάσεις της ανόδου και αν υπάρχει κίνδυνος μιας βίαιης διόρθωσης των υπερβολών που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Και εν μέσω ενός σημαντικού ράλι για τις αμερικανικές μετοχές, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αναρωτιούνται αν είναι… αληθινό. Άλλωστε, ο S&P 500 είχε εξαιρετική πορεία μέχρι τώρα, με όποιον τρόπο και αν αξιολογηθεί αυτή. Και όπως γράφει ο Henry Allen, ο υπεύθυνος στρατηγικής της Deutsche Bank, «το τρέχον ράλι είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου».

Deutsche Bank: Πόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο ατύχημα είμαστε; – Οι 3 κίνδυνοι

Ο δείκτης έχει ανέβει τις 15 από τις τελευταίες 17 εβδομάδες, ένα κατόρθωμα που συνέβη μόνο μια άλλη φορά τον τελευταίο μισό αιώνα, το 1989. Εάν σημειώσει ακόμη μια ανοδική εβδομάδα, δηλαδή 16 στις 18, θα ήταν η πρώτη φορά από το 1971.

Δεν είναι μυστικό γιατί η αισιοδοξία βρίσκεται στα ύψη. Από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, παρόλο που τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά. Αυτό επέτρεψε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να γίνει πιο ήπια, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων, που είχαν επιβαρύνει το κλίμα, έχουν πέσει.

Ο ενθουσιασμός για την ΑΙ…

Ωστόσο, είναι αυτό πραγματικά αρκετό για να δικαιολογήσει την άνοδο των μετοχών;

«Αν αξιολογήσουμε τα γεγονότα, είναι ξεκάθαρο ότι το ράλι έχει ξεπεράσει πολύ την πραγματική βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων και τις εύλογες προσδοκίες για συνεχή βελτίωση», σχολιάζει στο Barron’s, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Sevens Report, Tom Essaye.

Ένα τόσο τεράστιο ράλι – που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη και μερικές μεγάλες μετοχές τεχνολογίας – έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε μια φούσκα μετοχών τεχνολογίας παρόμοια με τη φούσκα των dot-com στα τέλη του 1990.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα και τα κέρδη της Nvidia είναι αρκετά αληθινά και αυξάνονται με εκπληκτικό ρυθμό. Το αποτέλεσμα της περασμένης εβδομάδας, το πιο πρόσφατο σε μια σειρά από εκρηκτικά τρίμηνα, είναι «πρωτοφανές. Και μιλά για τη δύναμη και την αντοχή της τεχνητής νοημοσύνης (A.I.)», σημειώνει ο Πρόεδρος της Rosenberg Research, Dave Rosenberg. «Τα αστρικά αποτελέσματα και η θετική καθοδήγηση της Nvidia κατέδειξαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται μεταμορφωτική από κάθε άποψη, και με τρόπους που οι περισσότεροι από εμάς ακόμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε», πρόσθεσε.

… και η Nvidia

Ο Rosenberg σημειώνει ότι η εταιρεία δεν θα διατηρήσει τη σχεδόν μονοπωλιακή της θέση για πάντα, αλλά είναι δεδομένο ότι είναι πολύ μπροστά αυτή τη στιγμή και η τιμή της μετοχής της δεν φαίνεται ιδιαίτερα ακριβή, δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης. Λίγες εταιρείες του μεγέθους της κατάφεραν να διατηρήσουν μια τέτοια ανάπτυξη, γράφει ο Rosenberg, αλλά αν οι «ταύροι» της τεχνητής νοημοσύνης έχουν δίκιο, θα μπορούσε να συνεχίσει να νικάει τις πιθανότητες. «Βασικά είμαστε υπό την Magnificent One – η εταιρεία είναι ξεκάθαρα σε ένα πρωτάθλημα από μόνη της».

Ο Allen της Deutsche Bank βλέπει επίσης το στενό εύρος του ράλι ως ένα πιθανό αδύναμο σημείο για τον δείκτη. Πέρυσι ο S&P 500, ο οποίος σταθμίζεται από τις αγοραίες αποτιμήσεις των εταιρειών, αυξήθηκε κατά 24,2%, αλλά θα ήταν μόλις 11,6% σε μια ισόσταθμη βάση.

Και ενώ η αποτίμηση της Nvidia μπορεί να είναι εύκολο να δικαιολογηθεί, ο S&P 500 στο σύνολό του φαίνεται ακριβός: Τώρα διαπραγματεύεται σχεδόν 22 φορές τα μελλοντικά κέρδη, καθώς οι προσδοκίες για κέρδη ανά μετοχή ολόκληρου του έτους για τον δείκτη έχουν μειωθεί από 245 – 250 δολάρια τον Οκτώβριο στα 243 δολάρια σήμερα.

Όπως επισημαίνει η Essaye, μια αναλογία τιμής προς κέρδη γύρω από αυτό το επίπεδο «προηγουμένως ερχόταν μόνο σε περιόδους ποσοτικής χαλάρωσης και επιτόκια 0%, όχι ποσοτικής σύσφιξης και 5,37% επιτοκίων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον