Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανάπτυξη έργων φυσικού αερίου και γεωτρήσεων στην Αίγυπτο , κατά τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, προσανατολίζεται η BP , ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg News, επικαλούμενο εκπρόσωπο της παγκόσμιας πετρελαϊκής εταιρείας.

Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό αν και νωρίτερα αυτό το μήνα, η BP και η κρατική Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης στην Αίγυπτο, η οποία θα επικεντρωθεί αρχικά στο φυσικό αέριο.

Κατάρ: Επιδιώκει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για φυσικό αέριο

Η κοινοπραξία, η οποία αναμένεται να σχηματιστεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα ανήκει κατά 51% στην BP και κατά 49% στην ADNOC, ανέφεραν τότε οι εταιρείες.

Η BP θα συνεισφέρει τα συμφέροντά της σε τρεις παραχωρήσεις ανάπτυξης και συμφωνίες έρευνας στην Αίγυπτο, ενώ η ADNOC θα συνεισφέρει αναλογικά σε μετρητά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δυο εταιριών , που προηγήθηκαν (14/2/2024), το joint venture  αποσκοπεί στη διερεύνηση νέων ευκαιριών και όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της ADNOC Musabbeh Al Kaabi, «Η σημερινή ανακοίνωση με την BP αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς η ADNOC χτίζει ένα διεθνές χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου. Αυτή η προοδευτική κοινοπραξία θα ενισχύσει την αιγυπτιακή ενεργειακή ασφάλεια και το οικονομικό δυναμικό της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας της περιοχής».

Μεταξύ των παραχωρήσεων που μπορεί να συμπεριληφθούν στην κοινοπραξία των ADNOC και ΒΡ είναι και οι εξής :

– Shorouk (μερίδιο bp 10%, περιλαμβάνει το παραγωγικό κοίτασμα Zohr) που εκμεταλλεύεται η Belayim Petroleum
(Petrobel)

– North Damietta (ποσοστό bp 100%, περιλαμβάνει το παραγωγικό κοίτασμα Atoll) που εκμεταλλεύεται η Pharaonic
Petroleum Company (PhPC)

– North El Burg (bp 50% συμμετοχή, περιλαμβάνει το μη ανεπτυγμένο κοίτασμα Satis) που εκμεταλλεύεται η PhPC

– Συμφωνίες παραχώρησης για εξερεύνηση των περιοχών North El Tabya, Bellatrix-Seti East και North El Fayrouz.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή